Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noi drepturi pentru tinerii pina-n 18 ani care devin salariati

Protectia tinerilor cu virsta pina in 18 ani, care devin salariati, a fost reluata in discutia Guvernului. In aceasta luna, a fost adoptat un nou act normativ prin care prevederile legale in domeniu au fost adaptate reglementarilor europene.
Potrivit noii hotariri, tinerii cu virsta cuprinsa intre 15 si 18 ani vor putea munci sase ore pe zi, cu o pauza minima de 30 de minute, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamina. Acestia pot incheia un contract de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea unei munci usoare, care nu le afecteaza securitatea, sanatatea sau dezvoltarea, fara ca noul angajament sa-i impiedice sa frecventeze scoala. In actul normativ se mai stipuleaza ca, intre doua zile de munca, tinerii beneficiaza de o perioada minima de repaos de 12 ore consecutive. "Pe linga aceasta, vor beneficia si de repaos saptaminal de doua zile consecutive, de regula, simbata si duminica si de concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Hotarirea transpune in totalitate prevederile Directivei 94/33/CEE referitoare la protectia tinerilor in munca. Scopul directivei este de a proteja tinerii impotriva exploatarii economice si a oricarei munci care poate sa dauneze securitatii, sanatatii sau dezvoltarii lor
fizice, psihologice, morale sau sociale sau sa compromita educatia acestora", a precizat Sorin Constantin, director al Directiei Judetene pentru Tineret Braila.
Categorie articol: 

Comentarii