Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noi confruntari la Atena si Salonic intre manifestanti si fortele de ordine

Ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine au fost inregistrate miercuri, in timpul unor proteste la Atena si Salonic, relateaza AFP.
Zeci de tineri au inceput sa lanseze la Atena cocteiluri Molotov, pietre, bucati de lemn si sticle din plastic in directia fortelor de ordine, care au ripostat folosind gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
Aceste incidente intervin in conditiile in care mii de persoane s-au adunat in piata Syntagma, din fata Parlamentului, la apelul sindicatelor centrale care au organizat o greva generala de 24 de ore in tara, in semn de protest fata de politica de austeritate a Guvernului de dreapta condus de Costas Caramanlis.
In cadrul mitingului sindical, zeci de tineri au atacat fortele de ordine, scandind "asasini", dupa moartea adolescentului Alexis Grigoropoulos, in virsta de 15 ani, ucis simbata de un politist intr-un cartier din centrul Atenei.
Potrivit unor surse din cadrul politiei din Salonic, oras din nordul Greciei, ciocniri intre tineri si fortele de ordine au izbucnit miercuri in cadrul unei manifestatii la care au participat circa 2.000 de persoane, majoritatea elevi si studenti.
Violentele au inceput dupa ce multimea, inconjurata de un cordon de politisti, a ajuns in fata Ministerului pentru Macedonia si Tracia. Tinerii au aruncat cu diverse obicete, iar politia a ripostat folosind gaze lacrimogene.
Potrivit aceleiasi surse, o alta manifestatie care a avut loc tot in centrul orasului Salonic a fost dispersata pasnic.

Cocteiluri Molotov, lansate in fata Palatului Justitiei din Atena

Doua cocteiluri Molotov au fost lansate miercuri de un grup de 15 persoane in fata Palatului Justitiei din Atena, intr-un moment in care politistii inculpati pentru uciderea unui adolescent erau prezenti in fata unui judecator, au declarat surse din cadrul politiei, citate de AFP.
Cocteilurile Molotov au fost lansate in directia avocatului celor doi agenti de politie inculpati pentru uciderea lui Alexis Grigoropoulos, simbata, la Atena, conform aceleiasi surse.
Avocatul, Alexis Kouyias, care nu a fost ranit, se pregatea sa dea declaratii in fata presei in momentul in care au fost lansate cocteilurile Molotov.

Manifestatii la Neapole si Venetia, in semn de protest fata de moartea adolescentului grec

Circa 50 de studenti au manifestat miercuri in fata consulatului Greciei la Neapole (sud) si mai multe zeci de tineri au ocupat pentru scurt timp sediul Institutului elen din Venetia (nord), in semn de protest fata de moartea adolescentului ucis simbata de politie, relateaza Ansa, citata de AFP.
"Era un tinar ca noi si a fost asasinat atunci cind isi apara drepturile", a declarat unul dintre studentii din Neapole, referindu-se la moartea adolescentului, care a declansat un val de proteste in Grecia.
Consulul Greciei la Neapole, Evangelos Vanvakinos, s-a intilnit cu protestatarii si a amintit ca autoritatile elene si-au prezentat scuzele familiei adolescentului, apreciind ca este "timpul sa se revina la o situatie normala".
Institutul elen din Venetia a fost de asemenea ocupat pentru scurt timp de tineri de extrema-stinga, potrivit agentiei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii