Mergi la conţinutul principal

Noi cazuri de pestă porcină africană în judeţul Brăila

• de la începutul anului în curs, au apărut două focare în Ianca, două în Traian şi unul în Siliştea • porcii din gospodăriile respective au fost eutanasiaţi • în total, din iulie 2018 şi până în prezent, în judeţul Brăila s-au consemnat 133 de focare de boală, fiind ucişi 32.436 de porci în gospodăriile populaţiei şi 203.199 în fermele specializate în creşterea suinelor • până la ora actuală, au fost acordate despăgubiri în valoare totală de 170.329.917 lei

 

Criza pestei porcine africane este departe de a se încheia în judeţul Brăila, încă cinci noi focare fiind consemnate de la începutul acestui an. Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, boala a apărut în două gospodării din localitatea Ianca, în două gospodării din comuna Traian şi în una din Siliştea. Porcii bolnavi au fost eutanasiaţi, pentru a se stopa răspăndirea virusului.

În total, din luna iulie a anului trecut, de când a apărut primul caz în Insula Mare a Brăilei, în judeţul nostru au fost declarate 133 focare de boală, atât la porcii domestici cât şi la cei sălbatici. În gospodăriile populaţiei au apărut 118 focare, iar la ferme zootehnice specializate în creşterea suinelor s-au consemnat 11 focare. De asemenea, avem pe raza judeţului patru cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, pe trei fonduri de vânătoare diferite.

După cum se ştie, în primă fază, mai exact în perioada iulie - septembrie 2018, dacă s-a depistat un caz de pestă fie şi într-o singură gospodărie, autorităţile veterinare au declarat focar de boală în toată localitatea unde se afla gospodăria respectivă, procedându-se la uciderea tuturor porcilor existenţi pe raza localităţii.  Începând din luna septembrie, modalitatea de abordare a problemei s-a schimbat, focarul de boală declarându-se strict în gospodăriile unde era confirmată prezenţa virusului. În total, pentru combaterea bolii au fost ucişi până în prezent 32.436 de porci în gospodăriile populaţiei, cei mai mulţi în perioada iulie - septembrie. În crescătoriile de porci au fost eutanasiate nu mai puţin de 203.199 exemplare.

Toate aceste eutanasieri şi-au atins scopul în cele din urmă, evoluţia virusului fiind stopată în multe dintre localităţile sau fermele unde au existat focare de boală. Astfel, după ce s-au făcut dezinfectări şi s-au introdus purcei santinelă care nu s-au îmbolnăvit pe durata a 45 de zile, s-a demonstrat că virusul pestei porcine africane a fost combătut cu succes în 41 dintre cele 133 de focare existente în judeţul Brăila. În ultima perioadă, au fost introduşi porci santinelă în alte 14 exploataţii nonprofesionale şi în incinta a 5 ferme specializate. Dacă aceştia vor trece cu bine peste cele 45 de zile de probă, şi în aceste locuri va fi declarată stingerea focarului de pestă.

În ceea ce priveşte despăgubirile acordate crescătorilor, până acum s-au întocmit 3.214 dosare în judeţul Brăila. Acestea îi vizează atât pe crescătorii particulari cât şi fermele specializate. În baza respectivelor dosare s-au acordat despăgubiri în valoare totală de 170.329.917 lei, după cum ne-a informat Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

După cum se ştie, pesta porcină africană este inofensivă pentru oameni, în schimb pentru porci este o boală fatală, capabilă să ucidă în masă efective întregi, dacă nu se iau măsuri urgente pentru stoparea răspândirii virusului care provoacă această afecţiune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro