Mergi la conţinutul principal

Nobelul pentru Pace ajunge în Tunisia

Cvartetul pentru Dialog Naţional Tunisian a câştigat Premiul Nobel pentru Pace 2015 pentru „contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste în urma Revoluţiei Iasomiei din 2011" din Tunisia, a anunţat vineri, la Oslo, Comitetului Nobel norvegian. Premiul are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (972.000 dolari) şi va fi înmânat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la 10 decembrie la Oslo.
Cvartetul pentru Dialog Naţional Tunisian a fost format în vara anului 2013, atunci când „procesul de democratizare era în pericol de colaps în urma seriei de asasinate politice şi a tulburărilor sociale", precizează Comitetul Nobel norvegian într-un comunicat de presă. „Cvartetul a creat un proces politic paşnic, alternativ, într-o perioadă în care Tunisia se găsea în pragul unui război civil şi a devenit, astfel, un instrument care a permis Tunisiei ca, în interval de câţiva ani, să stabilească un sistem constituţional de guvernare ce garantează drepturile fundamentale pentru întreaga populaţie a ţării, indiferent de sex, convingeri politice sau religioase", şi-a motivat decizia Comitetul Nobel.
Cvartetul este format din patru organizaţii importante din societatea civilă tunisiană - Sindicatul General Tunisian (UGTT), Confederaţia Tunisiană din Industrie, Comerţ şi Artizanat (UTICA), Liga Tunisiană pentru Drepturile Omului (LTDH) şi Ordinul Tunisian al Avocaţilor. Aceste organizaţii reprezintă diferite sectoare şi valori ale societăţii tunisiene: munca şi bunăstarea, principiile statului de drept şi drepturile omului.
Cvartetul a organizat un „dialog naţional" lung şi dificil între islamişti şi opozanţii lor, obligându-i să ajungă la o înţelegere pentru a ieşi dintr-o paralizie instituţională. „Cvartetul a exercitat un rol de mediator şi de forţă motrice pentru a promova dezvoltarea democratică paşnică în Tunisia cu o mare autoritate morală", se mai arată în comunicat. Premiul Nobel pentru Pace 2015 este acordat acestui Cvartet, nu fiecăreia dintre cele patru organizaţii componente, mai menţionează Comitetul Nobel norvegian.

Cine merită acest premiu

Premiul Nobel pentru Pace este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.
În 2014, tânăra pakistaneză Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi au devenit laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, „pentru lupta lor împotriva suprimării copiilor şi a tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie".
Premiul Nobel pentru Pace este oferit de Comitetul Nobel norvegian, format din cinci membri aleşi de parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, cu posibilitate de a fi realeşi. Medalia premiului este realizată din aur masiv, reprezintă portretul lui Alfred Nobel şi a fost concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro