Mergi la conţinutul principal

Noaptea Muzeelor la Brăila

Muzeul Brăilei "Carol I" participă şi în acest an la evenimentul intitulat "Noaptea muzeelor", ajuns la cea de-a XI-a ediţie. Astfel, sâmbătă, între orele 16.00 - 24.00, se vor putea vedea gratis colecţiile muzeului.
În corpul A din Piaţa Traian se vor putea vizita expoziţia permanentă de arheologie şi istorie "Cultură şi civilizaţie la Dunărea de Jos" şi expoziţia temporară de ceramică "Metamorfoză şi durată". De la ora 16.00 se vor viziona filmele documentare "Brăila. Mica Europă", "Brăila, ieri şi azi", "Brăila, cel mai mare port la Dunăre şi capăt de drum maritim". De la ora 17.00, dr. Costin Croitoru şi dr. Stănică Pandrea vor susţine conferinţa "Descoperiri arheologice la Valea Mărului, judeţul Galaţi", de la ora 18.00 este programat un recital de muzică clasică susţinut de elevii Liceului de Arte, iar de la ora 19.00 se va lansa volumul "Ancient Linear Fortifications on the Lower Danube. Proceedings of the National Colloquium «Ancient Linear Fortifications on the Left Bank of the Lower» Danube, Brăila, 14-16 June 2013". Vor prezenta editorii: dr. Valeriu Sîrbu, director adjunct, şi dr. Costin Croitoru. Evenimentul va fi moderat de managerul muzeului, prof. univ. dr. Ionel Cândea. Apoi se va prezenta în premiră filmul documentar "Valul lui Traian", realizat de Silviu Vasilache.
De la ora 19.30, se va desfăşura un moment artistic cu dansuri tradiţionale susţinut de Grupurile "Parnassos" şi "Kleftés" ale Comunităţii Elene Brăila, conduse de Constantin Haraga şi cu un recital instrumental de bouzouki susţinut de Andrei Mogoş. Se va continua, de la ora 20.00, tot cu muzică şi dansuri tradiţionale prezentate de Ansamblurile "Tihii Dunai" şi "Dunaiskie Rozî", ale Comunităţii Ruşilor Lipoveni Brăila, un program artistic susţinut de un grup de tineri din parohia Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din comuna Viziru. După ora 21.00, se vor viziona filmele documentare: "Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia" şi "Un chip de lumină", realizate de Asociaţia Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti. De la ora 22.30 se vor prezenta noutăţile editoriale de la editura "Istros" a Muzeului Brăilei "Carol I", după care se vor viziona alte filme documentare: "Nostalgii interbelice pe discuri de gramofon", "Trei artiste în vogă în perioada interbelică", "Tenis Club Brăila" şi "Patinoarul Brăilei în anii 30 ai secolului trecut", "Un Grec, doi Greci, trei Greci... Brăila", "Amintiri... , ... Greci, Evrei, Ruşi lipoveni, Turci... Brăila".
În corpul B se vor putea vizita expoziţiile de artă plastică: expoziţia temporară "Work in progress", Centrul memorial "Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau". De asemenea, se vor putea vizita: Centrul Cultural Nicăpetre, Casa memorială "Panait Istrati", Casa memorială "Dumitru Panaitescu Perpessicius" şi secţia Ştiinţele Naturii din Parcul Monument.
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Noaptea Muzeelor şi la Ianca

Şi muzeul din Ianca îşi va deschide porţile, sâmbătă seara, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Vizitatorii sunt aşteptaţi de la ora 18.00. Elevii de la cele două şcoli din oraş deja şi-au anunţat intenţia de a participa la eveniment.
Tema aleasă de directorul Muzeului, prof. Ion Bărbuceanu, pentru acest an este "Valori cultural-istorice ale oraşului Ianca". Se va putea vizita expoziţia, iar prof. Bărbuceanu va ţine un discurs despre valorile culturale, despre tradiţia locală, şcoala de altădată şi biserica strămoşească.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro