Mergi la conţinutul principal

"Nivelul de trai ridicat se reflectă şi în comportamentul oamenilor"


- Care a fost prima impresie? Cum te-ai simţit prima dată acolo?
- În primele zile a fost mai bine decât mă aşteptam, pentru că mi-am făcut câţiva prieteni chiar de la prima cină, şi nu am simtit că sunt departe de casă. In prima săptămână au avut loc mai multe evenimente pentru a-i ajuta pe noii studenţi să intre in atmosfera universităţii şi a căminului, iar buna lor organizare m-a ajutat să scap de emotiile pe care le aveam.
- Cum ţi se pare oraşul?
- Încă nu am explorat toate zonele oraşului, dar partea cu campusul este foarte frumoasă. Am câteva parcuri în apropiere, străzile nu sunt foarte aglomerate şi nu lasă impresia unui oraş foarte mare.
- Ce oportunităţi oferă Marea Britanie faţă de România?
- Evident, nivelul de trai în Marea Britanie este mai ridicat în comparaţie cu România, lucru care se reflectă în comportamentul oamenilor pe care îi întâlneşti în fiecare zi. Consider că o oportunitate pentru noi, studenţii de acolo, este faptul că ne petrecem aceşti ani şi, de ce nu, şi următorii, într-un astfel de mediu. Ce este diferit faţă de universităţile din România este că, pe lângă faptul că este mult mai recunoscută în occident, studenţii sunt pregătiţi şi susţinuţi să îşi găsească un loc de muncă potrivit, prin foarte multe activităţi de popularizare a angajatorilor în rândul studenţilor şi facilitarea contactului cu industria (târguri de joburi, internship-uri, zile petrecute în preajma specialiştilor).
- Care sunt oportunităţile pentru a-ţi găsi de lucru part-time sau în timpul vacanţei?
- Fiind un oraş mare, există destul de multe oportunităţi, depinde însă şi de experienţa şi de ce eşti dispus să faci, pentru că nu găseşti întotdeauna un job specific domeniului tău de studiu. Ce mi se pare remarcabil este că prin intermediul universităţii se fac publice foarte multe oportunităţi de muncă pentru studenţi în oraş şi chiar în toată Marea Britanie.
- S-a potrivit atmosfera aşteptărilor tale?
- În mare parte, da. Un lucru care m-a surprins a fost faptul că se pune foarte mult accent pe contactul cu cei din jur şi cu societatea. Aveam o idee despre acest lucru, dar nu am crezut că este chiar aşa. Se insistă destul de mult pe lucrul în echipă şi, pe lângă dezvoltarea strict academică, sunt încurajate şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, de coordonare cu cei din jur şi capacitatea de a purta o responsabilitate.

"Nu am întâlnit până acum nici cea mai mică urmă de repulsie din cauza faptului că sunt român"

- Sunt mulţi studenţi români? Ei ce impresie ţi-au facut?
- Da, sunt foarte mulţi studenţi români în Manchester. Am fost destul de surprins în primele zile când am aflat că numai în anul I la informatică sunt în jur de 15 români. În toată universitatea sunt peste o sută de studenţi români. Impresia generală este una bună, majoritatea îşi văd de treaba şi au rezultate pe măsură.
- Cum sunt studenţii britanici spre deosebire de cei care vin din afara ţării?
- Pe ştiinţele exacte pregătirea lor este ceva mai slabă decât a românilor şi a altor studenţi, datorită sistemului preuniversitar, care este în declin, dupa cum ei înşişi consideră, dar acesta nu este un dezavantaj deoarece majoritatea tinerilor sunt deschişi către o varietate de activităţi şi nu dau înapoi de la a învăţa atunci când este nevoie. Îşi dau seama că e numai în interesul lor.
- Sunt românii apreciaţi la Manchester?
- Da, bineînţeles. Toţi studenţii sunt apreciaţi pe măsura muncii lor, deci şi românii. Nu am întâlnit până acum nici cea mai mică urmă de repulsie din cauza faptului că sunt român. În Manchester există o diversitate foarte mare de studenţi şi nimeni nu este avantajat sau dezavantajat din cauza naţionalităţii.
- Cum sunt campusurile studenţeşti, căminele, condiţiile de cazare?
- Campusul este în oraş, aproape de centru, iar condiţiile în cămine sunt foarte bune. Fiecare student are camera lui, la fiecare etaj avem o mică bucătarie şi cele mai multe cămine au şi camere unde ne putem întâlni în timpul liber.
- De ce ai nevoie ca să fii admis la una dintre primele 50 de universităţi din lume, aşa cum este Manchester?
- Admiterea nu este foarte complicată, ai nevoie de note bune la examenul de bacalaureat.
- Te gândeşti să te întorci?
- Nu exclud posibilitatea asta, dar nici nu am luat vreo decizie în acest sens. Sunt abia la începutul studiilor, este prea devreme să mă gândesc la ce o să fac în viitorul îndepărtat. Am ales însă o universitate în străinătate pentru că în prezent Marea Britanie oferă mai multe oportunităţi după anii de studiu decât România şi nu cred că lucrurile vor fi foarte diferite în următorii ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro