Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nicolas Sarkozy, preocupat de intentia Rusiei de a amplasa rachete in Kaliningrad

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat, vineri, "preocuparea" fata de declaratiile liderului rus, Dmitri Medvedev, privind posibiltiatea amplasarii de rachete in enclava rusa Kaliningrad, relateaza AFP.
"I-am spus presedintelui Medvedev cit sintem de preocupati de aceste declaratii si ca ar trebui sa nu fie amplasate rachete in nici o ecnalva cit timp nu am discutat inca despre o securitate paneuropeana", a spus Sarkozy, intr-o conferinta de presa organizata in timpul summitului UE - Rusia, desfasurat la Nisa.
Medvedev a declarat, in data de 5 noiembrie, ca tara sa va amplasa rachete Iskander in regiunea Kaliningrad - enclava ruseasca inconjurata de tari UE - pentru "a neutraliza" elementele scutului antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Europa.
Sarkozy a confirmat propunerea sa de convocare a unui summit al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru a discuta despre situatia de securitate pe continentul european, afirmind ca reuniunea ar putea avea loc "la jumatatea anului 2009.
El i-a cerut liderului rus si realizarea unor progrese in privinta retragerii armatei ruse din Georgia. "Am avut ocazia sa-i spun presedintelui Medvedev ca trebuie sa existe progrese in ceea ce priveste retragerea fortelor ruse din doua zone din Osetia, si ma gindesc la Valea Ahalgori din Osetia de Sud si la satul Perevi, aflat in afara Osetiei de Sud", a adaugat Sarkozy.
"Am discutat acest subiect, iar presedintele rus mi-a spus ca va depune toate eforturile pentru a gasi o solutie si ca incearca sa realizeze progrese", astfel incit sa nu mai existe motive de dezacord intre UE si Rusia, a mai spus presedintele francez, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii