Mergi la conţinutul principal

Nici puşcăriile nu mai sunt ce au fost

De la o vreme, zidul imunităţii a început să se spargă, iar sulemeneala de pe afişele photoshopate din campania electorală se scorojeşte şi lasă la vedere chipurile hidoase ale celor care, pentru o vreme, s-au dovedit a fi beizadelele răzgâiate ale politicii mioritice. Cine s-ar fi gândit, în urmă cu doar câteva luni, când atenta la fotoliul de la Cotroceni, că fosta primă doamnă a turismului românesc ar fi putut fi plimbată în cătuşe de la Parchet, la instanţă, şi din nou în arest? Cine ar fi îndrăznit, la acea vreme, să îşi imagineze că Elena Udrea ar putea fi încadrată în peisajul sumbru, al unei celule VIP, cu paturi suprapuse şi wc turcesc, dar fără foehn şi deposedată de sutien? Despre toate acestea, Elena Udrea s-a plâns colegilor săi parlamentari şi, cu un gest recunoscut de caracatiţa mafiotă a puterii, i-a avertizat, practic, ce îi aşteaptă. A vorbit despre condiţiile din puşcărie, de parcă ar fi fost închisă în minele de sare, cot la cot cu ocnaşii hămesiţi de foame, dar a uitat să spună că, de fapt, statul acordă pentru un puşcăriaş mai mult decât pentru un bolnav sau decât alocaţia lunară pentru un copil. Dar ştiţi de ce? Tocmai pentru că, în această societate bolnavă, mulţi dintre cei care au votat aceste legi, invocând drepturile omului, sunt conştienţi că, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge şi ei într-o celulă cu vedere spre curtea închisorii.
Când oamenii de rând trăiesc la limita existenţei şi subzistenţei, când bolnavii mor cu zile în spitale sau se internează cu o afecţiune şi se căptuşesc cu boli cronice greu de tratat, care îi marchează pe viaţă, fosta blondă de la Cotroceni lansează fumigene despre condiţiile din arest sau vrea să îi fie vopsită celula în roz şi decorată cu frunze de palmier. Sau, poate doreşte un pat de firmă, să nu facă vreo alergie, cătuşe cu cristale Swarovschi, jacuzzi sau o sală de fitness. Pentru noul val de puşcăriaşi, puşcăriabilii pot face orice. S-au dus vremurile când hoţia, golănia şi jaful la drumul mare erau pedepsite cu executare în minele de sare. Acum, puşcăriaşii intră direct în Istoria Literaturii Române.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro