Mergi la conţinutul principal

Nici autoritatile nu organizeaza dezbateri publice, dar nici brailenii nu stiu cum sa se comporte la astfel de evenimente

Viceprimarii municipiului recunosc ca brailenii nu sint invitati la dezbateri publice pe teme de interes general si ca destul de rar se tine cont de parerea si de dorintele acestora atunci cind se iau decizii la nivel de autoritate publica. Astfel, viceprimarul democrat Daniela Vasioiu considera ca daca s-ar respecta legea 52/2003 privind transparenta decizionala, nu ar mai fi atit de multe plingeri ale cetatenilor, legate de diferite lucrari sau actiuni intreprinse de autoritati: "Eu cred ca daca oamenii ar sti ce se intimpla in zona lor, ar interveni. De exemplu, acum citiva ani, nu stiu ce trebuia sa se construiasca pe Dorobanti si ar fi obstructionat vederea celor care locuiau in blocurile din jur. Asa ca oamenii s-au sesizat si au intervenit prompt, iar pentru ca aveau dreptate au cistigat. Eu am incercat sa fac o dezbatere atunci cind gestionam problema cinilor comunitari, pentru ca aveam de-a face cu doua tabere. Una de iubitori de animale si alta de oameni care se saturasera sa fie muscati. Dar pina sa organizez asa ceva mi-a fost luat din competente acest serviciu, si mai apoi s-a concesionat". Vasioiu a mai adaugat ca, desi multa lume se plinge ca nu se organizeaza dezbateri, nu se gindeste nimeni ca de fapt multi nu au simtul civic de a participa la asa ceva: "Multe dintre proiectele Primariei stau afisate mult timp pe site-ul Primariei, dar nu multa lume e familiarizata cu acest gen de informare, asa ca nu primim reactii pe site. Trebuie neaparat ca proiectele de dezvoltare sa fie dezbatute cu cetatenii fata in fata".

Consilierii si ONG-urile ar trebui sa se implice mai mult

La rindul sau, viceprimarul independent LucianTilea s-a aratat de parere ca informare se face, nu cum ar trebui, dar totusi mai mult decit in trecut. Acesta a mai adaugat ca, totusi, daca brailenii ar vrea sa se informeze, ar gasi pina la urma o cale, nu neaparat sa vina cineva sa le bata la usa: "Eu zic ca in unele cazuri se tine cont de parerea cetatenilor. Amintiti-va cazul Lukoil de pe Bulevardul Independentei. Lumea s-a impotrivit si nu s-a mai facut nimic acolo. Noi suferim insa de alta treaba. Nu avem suficient de multe iesiri in mass-media cu referire la teme de larg sau de strins interes. Pentru orice chestie care se doreste sa se faca, ar trebui sa iesim in media si sa explicam. Ca nu vin toti la primarie sa intrebe ce mai e nou sau nu citesc anunturile oficiale". Pe de alta parte, Tilea recunoaste ca nici brailenii nu au dezvoltat simtul civic pentru a participa in mod civilizat la astfel de dezbateri, chiar daca ele s-ar organiza. "Oricum, in ultimii doi ani si jumatate in mass-media locala a crescut de peste 3 ori numarul de articole legate de autoritatile publice, si asta pentru ca accesul media la informatii e mult mai mare. Asta inseamna transparenta. Pina si eu m-am straduit sa ma folosesc de apetitul media pentru subiecte din administratie, pentru a transmite populatiei anumite informatii, si, spre placuta mea surpriza, reactii au fost".
Tilea a mai adaugat ca autoritatile ar trebui trase de urechi pentru a organiza dezbateri publice si de consilierii municipali sau judeteni dar si de ONG-uri: "Consilierii sint cei care reprezinta populatia in consilii. Banuiesc ca ar trebui sa aiba o relatie strinsa cu segmentul de populatie pe care il reprezinta si ar trebui sa ii informeze pe braileni despre proiectele consiliilor. Apoi mai sint ONG-urile a caror treaba este sa supravegheze autoritatile dar si sa se implice in astfel de evenimente. Ar trebui sa fie mult mai active la capitolul acesta. Pina la urma, noi sintem in slujba comunitatii, platiti de ea, pentru a-i reprezenta interesele, dar de multe ori administratia actioneaza ca un profesor care impune o linie de conduita. Acest lucru nu e corect, deoarece comunitatea ar trebui sa isi impuna linia".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro