Mergi la conţinutul principal

Nicapetre a vorbit elevilor despre conditia artistului

Zeci de elevi de la Liceul de Arta, specializarea arte plastice, si de la Grupul Scolar de Prelucrarea Lemnului "Constantin Brancusi" au participat la o intilnire cu sculptorul Nicapetre la Centrul Cultural care gazduieste o parte din opera marelui artist brailean si ii poarta numele. Nicapetre este un sculptor cunoscut in toata lumea, stabilit de multi ani in canada, dar care vine in fiecare an in orasul natal pentru a lucra si a vizita Centrul Cultural care i-a fost dedicat.
La intilnirea amintita cu elevii, dupa ce maestrul a prezentat citeva date ale propriei biografii, Nicapetre a dialogat cu elevii, le-a povestit aspecte din viata sa, din viata marilor artisti ai lumii care sa-i sustina afirmatiile, a discutat despre conditia artistului din Romania si de pretutindeni.
La inceput s-a vorbit despre importanta motivatiei atunci cind se porneste pe drumul artei, Nicapetre spunind ca motivatia este mai importanta decit faptul insusi. "E obositor si sa dormi, daramite sa pictezi, sa sculptezi, sa vina lumea sa vada ce ai facut si apoi sa ai puterea sa suporti comentariile asupra a ceea ce ai facut. Comentariile favorabile iti demonstreaza ca esti capabil de ceva, ca stradania ta de o viata nu s-a risipit degeaba. Trebuie sa porniti cu ideea ca veti face un lucru bun, ca este valoros, necesar si acceptat de lume", a spus Nicapetre elevilor. Apoi discutia a atins relatia artist-politicieni, si la parerea acestora din urma ca artistii sint niste pasari cintatoare pe o craca. "De cele mai multe ori politicienii ignora pasarea sau isi imagineaza ca ea cinta, cind de fapt, ea isi spune oful, isi cauta perechea. Ea de fapt are un motiv pentru care se manifesta, nu cinta pur si simplu. Societatea nu se uita decit la artistii care au avut succes, despre care se vorbeste si care aduc profit, in timp ce artistul lucreaza in primul rind pentru el, pentru ca avea o nebunie in cap pe care simtea nevoia sa o spuna", a mai spus Nicapetre. De asemenea, renumitul sculptor a mai aratat un lucru important pentru un artist, ca trebuie sa aiba rabdare, pentru ca toate lucrurile se fac atunci cind le vine vremea, pentru ca, de cele mai multe ori, timpul lucreaza in favoarea lui. La discutii au participat alaturi de specialistii Muzeului Brailei si ai Centrului Cultural "Nicapetre" si reprezentanti ai celor doua licee si ai Directiei pentru Cultura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro