Mergi la conţinutul principal

New Orleans, orasul fantoma

Uraganul Gustav ar putea atinge o intensitate suficienta pentru a provoca o crestere a nivelului apelor, riscind astfel sa inunde orasul New Orleans, a precizat o organizatie pentru gestionarea riscurilor legate de catastrofe naturale, relateaza AFP.
"O intensificare a uraganului Gustav intr-unul de categoria a patra, asa cum este prevazut, ar putea provoca un val intre patru si cinci metri si jumatate si ar depasi anumite baraje si diguri din New Orleans", se arata intr-un comunicat al Risk Management Solutions (RMS), o companie care se prezinta ca fiind numarul unu la nivel mondial privind gestionarea riscurilor. "Ar fi un test important pentru a sti daca digurile pot suporta un astfel de val fara sa cedeze, cum s-a intimplat in trecut cu uraganul Katrina, cind orasul a fost inundat in 2005", precizeaza comunicatul companiei. "Digurile au fost consolidate dupa trecerea uraganului Katrina (...)", a explicat directoarea centrului de simulari (RMS), Christine Ziehmann.

Doar 10.000 de oameni au mai ramas in oras

New Orleans s-a transformat intr-un "oras-fantoma", doar 10.000 de locuitori raminind acolo, dupa ce mii de persoane au parasit orasul inaintea trecerii uraganului Gustav, a declarat duminica primarul din New Orleans, citat de AFP. "Credem ca maximum 10.000 de persoane trebuie sa ramina in oras. Este un adevarat oras-fantoma", a declarat primarul Ray Nagin, precizind ca politia estimeaza ca cel putin 327.000 de persoane au parasit orasul.
"Daca exista cea mai mica zona unde oamenii nu au fost evacuati, probabil este vorba despre persoane care detin mijloacele necesare pentru a ramine si care locuiesc in zone ale orasului care nu au fost niciodata inundate de uraganul Katrina, care a devastat New Orleans in august 2005", a apreciat el.
Peste 1.800 de persoane au murit in Louisiana si in statele invecinate in urma trecerii uraganului Katrina, si o mare parte a orasului New Orleans a fost acoperita de ape.
Primarul a precizat ca a discutat la telefon cu presedintele american George W. Bush, criticat in 2005 pentru reactia tirzie a autoritatilor federale. "Amindoi sintem multumiti de modul in care se desfasoara procedurile in prezent", a precizat el. "Diferenta dintre cazul prezent si Katrina este ca noi stiam cum trebuie sa actionam in momentul venirii uraganului Katrina, insa pur si simplu nu aveam mijloace. De aceasta data le avem", a adaugat Nagin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro