Mergi la conţinutul principal

Nesiguranţa cetăţeanului

Cazul aminteşte de furtul de armament provenit de la depozitul militar de la Ciorogârla. Aici însă lovitura a fost destul de bine pregătită în detaliu, pentru că nici până azi, la un an şi jumătate de la producerea jafului, nu s-a recuperat tot arsenalul dispărut. Prin februarie anul acesta, s-au mai găsit 15 puşti la un cunoscut interlop bucureştean, astfel că de recuperat ar mai fi 11 arme de foc, din cele 62 furate. Încă 11 motive de nesiguranţă pentru societate, mai ales că bandiţii care au pus la cale lovitura nu s-au dat în lături să se ocupe şi cu traficul de droguri.
Pericolele vieţii în România nu sunt provocate doar de cei care jefuiesc depozite şi trenuri militare. Cazul focoaselor furate aminteşte şi de o întâmplare pe cât de stupidă, pe atât de incredibilă: furtul mai multor şuruburi care fixează linia de tren a făcut ca o şină să se îndoaie la trecerea unei garnituri, să străpungă vagonul şi să omoare o fată de 16 ani, care venea cu trenul de la Bucureşti acasă, în Focşani. Nenorocirea s-a întâmplat acum trei ani, la Valea Călugărească, dar vinovatul, cel care a slăbit calea de rulare furând şuruburile, nu a fost găsit şi probabil că tot cu asta se ocupă şi astăzi.
Dar pericolele nu vin numai de sub tren. Banalele capace de canal rămân predilecţia hoţilor, iar asta îi ameninţă nu doar pe automobilişti, ci şi pe trecători sau biciclişti. Mai nou, hoţii au descoperit şi pavelele, uşor de dislocat. Şi, slavă Domnului!, străzile oraşului chiar sunt pline cu aşa ceva.
Însă, pe bună dreptate se pune întrebarea: pe cetăţeanul obişnuit cine şi ce să îl apere? Pare tot mai neprotejat în faţa atâtor ameninţări. Un pic de neatenţie şi, în caz de accident, riscă să ajungă într-un alt loc, unde, de asemenea, pericolele sunt multiple şi pândesc la tot pasul: spitalele. Chiar săptămâna aceasta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii arăta că există cazuri inclusiv în ţările dezvoltate în care pacienţii s-au internat mai sănătoşi decât s-au externat. Infecţiile intraspitaliceşti (în timp au căpătat şi nume - nosocomiale) sunt omniprezente. La noi, fenomenul este dublat de lipsa materialelor sanitare (nu mai vorbim de aparatură!), dar avem noroc că Dumnezeu e şi El pe acolo.
Din păcate, exemplele că nu stăm deloc bine în materie de siguranţă a cetăţeanului sunt nenumărate. Dovada incontestabilă e că ştirile de televiziune, dar şi ziarele, sunt mai mereu pline pline cu imagini cumplite şi veşti proaste. Unii le ignoră, însă paradoxul este că, până la urmă, toată lumea are de tras învăţăminte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro