Mergi la conţinutul principal

Nervi întinşi la maxim.Scandal monstru la votul bugetului municipiului

• amendamentele consilierilor municipali ai PNL Brăila pe bugetul anului 2018 au fost demontate rând pe rând şi respinse, ieri, cu mici excepţii, de către majoritate, în şedinţa ordinară a CLM • spiritele s-au încins şi s-a ajuns la tot soiul de acuzaţii, unele chiar şi despre parteneriatul USL-ist • a fost acceptată bugetarea în primă fază pentru realizarea unui singur centru de permanenţă în Vidin şi realizarea proiectelor arhitecturale de case pentru tinerii care au primit teren pe Legea 15 • şi primarul Marian Dragomir a venit cu 3 amendamente, toate fiind aprobate în unanimitate • pentru investiţii, în acest an vorbim de un buget de aproximativ 26.796.000 euro

 

Consilierii municipali au aprobat, ieri, bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Brăila pe anul 2018. Cum era de aşteptat, pe reţeta dezbaterilor pe buget de la Consiliul Judeţean, nici membrii CLM nu au ratat scandalul, contrele şi acuzele la acest punct de pe ordinea de zi.

Dar să vedem înainte de toate cum se prezintă bugetul Municipiului pe acest an. Trebuie precizat că volumul total al cheltuielilor cu funcţionarea pe acest an a fost estimat la 226.506.000 lei. Pentru secţiunea dezvoltare a fost estimată suma de 120.583.000 lei. Mai exact, 49.807.000 lei din veniturile secţiunii de dezvoltare şi 70.775.000 lei din excedentul anual al bugetului local.

Pe capitole, potrivit raportului proiectului de hotărâre, sumele propuse şi alocate pe zona “Dezvoltare” arată în felul următor: Autorităţi publice şi acţiuni externe - 5.401.000 lei; Alte servicii publice generale - 137.000 lei; Ordine publică şi siguranţa naţională - 73.000 lei; Învăţământ - 26.512.000 lei; Sănătate - 709.000 lei; Cultură, recreere şi religie - 5.110.000 lei; Asigurări şi asistenţă socială - 1.457.000 lei; Locuinţe servicii şi dezvoltare publică - 18.107.000 lei; Protecţia mediului - 3.708.000 lei; Transporturi - 58.393.000 lei; Alte acţiuni economice - 973.000 lei.

Primarul Marian Dragomir a ţinut să explice în şedinţă că prioritare pentru el au fost reparaţiile stradale, astfel că a alocat aproximativ 14 milioane euro în această zonă. De asemenea, foarte mulţi bani au mers către şcoli - 16.444.000 euro, pentru monumente istorice printre care şi Castelul de Apă - 1.760.000 euro, pentru colectarea selectivă a gunoiului - 450.000 euro, dar şi foarte mulţi bani pentru reabilitarea a aproximativ jumătate dintre parcurile de joacă pentru copii. În total, avem aproximativ 26.796.000 euro pentru investiţii.

 

PNL-iştii s-au prezentat cu temele nefăcute şi au fost sancţionaţi

La şedinţa ordinară de ieri, (care a început la ora 10:00 şi s-a încheiat undeva după ora 14:00), au fost prezenţi 25 de consilieri municipali din cei 27 în funcţie. A absentat doar liberalul Marian Fusea şi Dan Păun de la ALDE.

Ei bine, consilierii municipali ai PNL au susţinut o scurtă conferinţă de presă înainte de începerea şedinţei pentru a puncta că deşi au purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii PSD-ALDE-PND din CLM, şi deşi ideile lor sunt bune şi viabile, se aşteaptă la acelaşi rezultat ca la CJ Brăila: respingerea amendamentelor pe bandă rulantă.

Imediat ce au început discuţiile pe bugetul anului 2018, cei 6 liberali prezenţi, au expus rând pe rând câteva amendamente, care au primit şi votul consilierilor imediat după prezentare. Chiar şi aşa, aproape toate (cu două excepţii) propunerile PNL au fost respinse din start ca nelegale, ca fiind prost argumentate şi ireale din punct de vedere financiar. PSD-iştii s-au abţinut de fiecare dată. Mai exact, pentru cele mai multe dintre propunerile liberalilor, social-democraţii, în frunte cu primarul Marian Dragomir, au explicat că proiectele sunt deja prinse în buget cu sume mai mari decât cele propuse prin amendament, ceea ce ar însemna o diminuare a banilor acordaţi pentru investiţii în condiţiile adoptării amendamentelor. De altfel, din această cauză PNL-iştii chiar au renunţat la câteva idei. Însă, cum era de aşteptat, respingerile pe bandă rulantă au încins spiritele consilierilor în timpul şedinţei.

“Domnule preşedinte, domnule primar, cu permisiunea dumneavoastră aş sugera colegilor de la PNL să luăm o mică pauză de 3 - 4 minute să citească toate proiectele de hotărâri care au fost elaborate înainte, inclusiv bugetul, pe care am impresia că nu l-au citit. Nu se poate să stăm atât aici. Am avut patru întâlniri de comisie din care pe două am avut buget. Şi să venim acum cu propuneri care la un moment dat pot părea nemaipomenite, dar care toate, au fost cuprinse încă din 2016 - 2017 sau în bugetul pe anul ăsta. Pentru ce?”, a afirmat PSD-istul Sorin Boşneag, vizibil iritat.

“Cu tot respectul, pentru domnul consilier Boşneag, dar trebuie să aduc aminte onoratului Consiliu că avem totuşi dreptul să facem amendamente. Chiar dacă deranjăm, chiar dacă aceste amendamente nu sunt văzute ca necesare. Eu consider că această umilă opoziţie din CLM, liberali aşa cum suntem, să fim lăsaţi să ne ducem aceste amendamente la bun sfârşit. Chiar dacă vor fi votate sau nu”, a replicat la rândul său liberalul Petrică Popa.

Precizăm că pe parcursul şedinţei consilierii din opoziţie şi cei de la PSD şi-au adus o serie de acuzaţii, ajungându-se la discuţii despre “greşeli politice” precum fosta alianţă USL, sau acuzaţii de propuneri ilegale.

 

Ce au propus liberalii

Liberalii brăileni au venit cu o serie de amendamente care au fost respinse în mare parte pe motiv că nu sunt fundamentate financiar. Pe scurt, este vorba despre: demararea unui program multianual de izolare termică a blocurilor din municipiu; realizarea unei strategii de dezvoltare a forţei de muncă în Brăila în vederea sprijinirii investitorilor şi în pregătirea elevilor; reabilitarea Falezei Dunării şi extinderea acesteia, de la Căpitănie până la trecere Bac Stânca; amenajarea parcului de joacă din cartierul Obor, str. Comisar Erou Popoviciu; iniţierea unui studiu de fezabilitate pentru analiza oportunităţii construirii unui parc industrial în zona Brăila-Galaţi; reabilitarea bisericilor monumente istorice; bugetul serviciului de curierat să fie majorat cu 40.000 lei pentru ca toate scrisorile să fie expediate în cel mai scurt timp (liberalii făcând un apropo la modul în care CUP “Dunărea” a expediat facturile la apa de ploaie); transformarea în parcare a pieţei Radu Negru; reabilitarea străzii Grigore Alexandrescu şi construirea unei linii moderne de tramvai de la Parcul Monument, până la Lacu Sărat, în paralel cu amenajarea unei piste de bicliclete pe toată lungimea traseului; amenajarea de parcări supraetajate (smart parking) pe locurile actualelor puncte termice dezafectate ale CET; organizarea unui festival al minorităţilor din Brăila; asfaltarea străzilor şi capetelor de străzi din cartierele Chercea, Lacu Dulce, Radu Negru şi Buzăului; sistematizarea şi semaforizarea unor intersecţii; realizarea unor piste de biciclete de la Carrefour - Viziru - Calea Călăraşi - Piaţa Traian - Calea Galaţi - Bulevardul Dorobanţi şi Bariera Călăraşilor; alocarea a 2.000.000 lei pentru cadastrarea tuturor proprietăţilor Municipiului Brăila; prinderea în programul de manifestări culturale a zilei de 27 martie 1918, momentul în care Sfatul Ţării de la Chişinău a votat actul Unirii;  alocarea a 50.000 lei pentru mediatizarea iniţiativelor de proiecte ale consilierilor locali municipali alături de o modificare a regulamentului de funcţionare al CLM; reabilitarea centrului istoric, a clădirilor şi zonelor strada Mihai Eminescu - Piaţa Traian - Piaţa Poligon, reamenajarea străzilor Împăratul Traian şi Danubius; dar şi eliminarea intervenţiilor asupra spaţiilor verzi pentru realizarea parcărilor în zona străzii I.C. Brătianu, de la creşa nr.2 până la strada Apollo.

Un exemplu privind nejustificarea financiară a propunerilor îl reprezintă faptul că  PNL-iştii au înaintat ideea achiziţiei a 50 de autobuze electrice, de diferite capacităţi, printr-un contract multianual, care să presupună achitarea lor către furnizor în decurs de şapte ani (buget estimat - 4.600.000 lei). PSD-iştii au explicat că proiectul nu este unul viabil ca preţ deoarece un singur autobuz electric costă 450.000 euro iar diferenţa ar fi mult prea mare. Liberalii au insistat că s-ar putea atrage fonduri europene, iar suma propusă ar fi doar pentru început, însă la solicitarea primarului Marian Dragomir, şefa Direcţiei de Strategii şi Programe Europene, Iuliana Neagu, a explicat că nu se poate solicita pur şi simplu achiziţia de autobuze, fie ele şi electrice, pe fonduri structurale, ci doar ca parte de dezvoltare a infrastructurii locale, mai exact a unei artere importante. În cele din urmă, Raluca Bucur, cea care prezentase propunerea, a retras amendamentul. La fel s-a întâmplat şi în cazul parcărilor SMART, unde liberalii au cerut doar 1.000 lei spre surprinderea social-democraţilor. Chiar şi aşa, aceştia au explicat ulterior că în viziunea lor societăţile comerciale care ar demola punctele CET ar suporta grosul investiţiei.

 

Doar două amendamente ale PNL aprobate

Majoritatea CLM a aprobat doar două amendamente venite din partea PNL Brăila, unul în forma iniţială, iar al doilea puţin schimbat. Este vorba despre prinderea a 100.000 lei pentru realizarea proiectelor arhitecturale ca model de casă pentru tinerii care au primit teren prin Legea 15. De asemenea, începerea procedurilor pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă (din cele şase solicitate de PNL-işiti) în oraş.

Mai exact, Cristian Pricop a propus înfiinţarea a şase centre medicale de permanenţă, în diferite zone din oraş, în care brăilenii să primească asistenţă medicală, cu bani de la bugetul local, cu bugetul estimat de 900.000 lei, iar la propunerea primarului Marian Dragomir s-a mers pe alocarea a 200.000 lei pentru un singur centru în cartierul Vidin, într-un imobil situat la parterul unui bloc pe Strada Industriei (o fostă grădinţă). Potrivit viceprimarului Doiniţa Ciocan, au fost demarate procedurile de preluare a spaţiului de la Ministerul Educaţiei, după primirea unui acord al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Amendamentul PNL a fost votat în unanimitate, cu menţiunea liberalilor că acesta este primul centru de permanenţă din cele 6 luate în calcul pentru municipiu. Pricop a ţinut să sublinieze că nu vor fi probleme privind resursa umană, element de care PSD-iştii s-au arătat îngrijoraţi.

 

Amendamentele lui Dragomir

Trei amendamente au venit şi din partea primarului Marian Dragomir. Acesta a vorbit despre suplimentarea bugetului de investiţii cu 75.000 lei pentru dotarea cu instalaţii de stingere a incendiilor la Grădinţa 37. Fiind anul Centenarului, edilul-şef a punctat că deşi s-a omis din buget dintr-o eroare materială alocarea costurilor aferente statuii lui Vlaicu Vodă, insistă pe alocarea a 200.000 lei pentru realizarea monumentului. De asemenea, achiziţia şi montarea mai multor sirene electronice în Municipiu pentru avertizarea populaţiei în cazul unor dezastre, astfel s-a propus o suplimentare de 25.000 lei pentru efectuarea unui studiu de audibilitate a actualelor sirene. Dragomir a făcut precizarea că şi în aceste trei cazuri banii vor veni din economiile la deszăpezirea din acest an. Toate amendamentele propuse de Dragomir au fost aprobate în unanimitate.

În cele din urmă, proiectul de buget amendat a fost aprobat cu 18 voturi “pentru”, 1 vot “împotrivă” din partea liberalului Constantin Sârbu şi 6 abţineri din partea restului consilierilor PNL prezenţi în sală şi a consilierului independent Lucian Căprariu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro