Mergi la conţinutul principal

Nelegiuirea teraselor

A venit căldura, iar terasele sezoniere nu au întârziat să apară în principalele zone de promenadă ale Brăilei - Faleza Dunării, Grădina Mare şi Parcul Monument. Din păcate, terasele amenajate la Brăila nu aduc un plus de civilizaţie ci, dimpotrivă, au tendinţa de a strica zonele unde sunt amplasate, din punct de vedere vizual, olfactiv şi fonic. Adică arată urât, împrăştie excesiv de mult fum de grătar şi, în anumite cazuri, deranjează cu muzică proastă dată prea tare. În plus, nu asigură o cerinţă elementară: grupuri sanitare pentru clienţi. Se întâmplă aşa şi în acest an, la fel ca în anii trecuţi, deşi acum există un regulament foarte clar adoptat de Consiliul Local Municipal, care are menirea de a îmbunătăţi atât aspectul cât şi calitatea serviciilor oferite de terasele sezoniere.
Pe hârtie, regulamentul respectiv arată foarte bine, iar dacă prevederile sale ar fi aplicate în litera şi spiritul lor, Brăila ar face un pas important spre civilizaţie.
În Hotărârea nr. 81, adoptată de Consiliul Local Municipal în data de 27 martie 2014, sunt stipulate câteva reguli clare şi de bun simţ. Astfel, umbrelele de soare trebuie să fie pe un fond monocolor la toate terasele, astfel încât să se asigure o cromatică unitară. Grătarul trebuie prevăzut cu coş de fum care să dirijeze fumul la cel puţin doi metri de la sol, astfel încât să fie eliminat disconfortul provocat de acesta. Nivelul acustic al fondului muzical ambiental nu trebuie să depăşească 60 - 65 decibeli, măsuraţi la o distaţă de 1 -2 metri de boxe. Proprietarii de terase trebuie să asigure: racordarea la apă curentă şi preluarea apelor uzate astfel încât să nu existe contaminări în zonă; accesul consumatorilor la grupuri sanitare; colectarea zilnică a deşeurilor; respectarea liniştii şi ordinii publice. Este interzisă folosirea mobilierului de plastic la terase.
Pentru terasele sezoniere amplasate pe strada Mihai Eminescu (fosta Regală) se interzice prepararea în aer liber a tuturor sortimentelor culinare (mici, grătar, frigărui etc). De asemenea, se interzice combinarea mai multor tipuri de mobilier şi nu se acceptă niciun fel de mobilier realizat din material plastic. Pentru terasele de pe Regală perimetrul trebuie asigurat prin jardiniere din lemn cu flori naturale, deţinătorul terasei fiind obligat să le întreţină în mod corespunzător. Nu se acceptă jardinierele din material plastic.
Orarul de funcţionare al teraselor amplasate pe faleza Dunării şi în Parcul Monument va fi până la ora 24.00, iar a celor din alte zone ale municipiului nu va putea depăşi ora 22.00 decât în situaţii cu totul excepţionale şi cu acordul Primăriei. La terase nu se pot organiza evenimente festive private, de genul nunţilor sau onomasticilor.
Nerespectarea regulilor prevăzute de HCLM 81 se amendează cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 lei. Sancţiuni mai mari, cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei sunt prevăzute pentru cei care nu eliberează terenul după expirarea contractului încheiat cu Primăria. Instituţia care are atribuţii în sancţionarea celor care încalcă prevederile HCLM nr. 81 este Poliţia Locală Brăila.

Una spune regulamentul, alta vezi la faţa locului

Primăria Brăila a scos la licitaţie pentru acest sezon 12 locuri pentru terase pe Faleza Dunării, cinci în Parcul Monument şi două în Grădina Mare. Până în prezent, pe faleză s-au ocupat opt, în Parcul Monument două, iar în Grădina Mare au fost adjudecate ambele poziţii. În zilele următoare se va mai organiza o licitaţie pentru cei care vor să închirieze poziţiile rămase libere.
În ceea ce priveşte terasele deja deschise, aspectul pare ceva mai îngrijit decât în anii trecuţi, însă multe dintre regulile stabilite prin HCLM nr. 81 sunt încălcate flagrant. Astfel, nici vorbă de unitate cromatică prin folosirea de umbrele identice, monocolore. Fiecare terasă are umbrele proprii, în culori galbene, verzi sau roşii, inscripţionate cu mărcile unor producători de bere sau sucuri. Grătarele nu sunt dotate cu coşuri de evacuare, astfel că în zona teraselor abia se poate respira din cauza fumului, la sfârşit de săptămână, când cererea de mici e mare. Grupurile sanitare pentru clienţi, dotate inclusiv cu chiuvete unde aceştia să se poată spăla pe mâini sunt doar un vis frumos. Nicio terasă nu are aşa ceva. Ba mai mult, unul dintre proprietarii de terase ne-a mărturisit, zilele trecute, că deocamdată nici pentru el şi angajaţii săi nu există o toaletă. "Am contactat o firmă de la Bucureşti, de unde o să închiriem o toaletă ecologică. Urmează să o aducă. E din aceea care se goleşte odată pe săptămână. O să o folosim în comun cu personalul de la celelalte terase din zonă şi împărţim chiria de 100 de euro pe lună. Dar o să o ţinem încuiată, că n-o să fie şi pentru clienţi", ne-a spus patronul.
Nici terasele deja amplasate în Parcul Monument nu au rezolvat problema grupurilor sanitare, în aceeaşi situaţie aflându-se şi cele din Grădina Mare. Asta deşi proprietarul uneia dintre terasele din Grădina Mare se numără printre cei care au votat noul regulament în Consiliul Local Municipal. Este vorba despre consilierul local Cosmin Păvăloiu, membru al Partidului Poporului Dan Diaconescu. Acesta ne-a mărturisit că realizarea unor grupuri sanitare adecvate, dotate cu toalete şi chiuvete, este virtual imposibilă, deoarece Primăria nu are cum să dea autorizaţie pentru o construcţie de acest gen. "Clienţii noştri pot folosi toaletele ecologice amplasate de Primărie în Grădina Mare, la câteva zeci de metri de locul unde se află terasa. Cine vrea să se spele pe mâini o poate face la chiuveta pe care o avem la bar", ne-a asigurat Păvăloiu. L-am întrebat pe acesta şi de ce nu are un grătar dotat cu coş de evacuare, aşa cum cere regulamentul votat în CLM, şi de ce foloseşte umbrele multicolore, inscripţionate cu sigla unei mărci de bere. "Am pus un coş de fum la grătar dar nu era făcut bine şi tot fumul venea peste cel care gătea micii, de nici nu putea să respire, îi dădeau lacrimile. Deocamdată, grătarul este fără coş de evacuare, dar problema se va rezolva în curând pentru că am găsit un meseriaş care ştie să realizeze coşul în aşa fel încât fumul să fie evacuat corespunzător. Cât priveşte umbrelele, acestea ne-au fost livrate de firma cu care avem contract pentru aprovizionarea cu bere. Aşa le realizează ei, cu sigla lor, nu avem cum să le impunem să ni le dea cu o singură culoare", se justifică Păvăloiu. Acesta spune că deschiderea terasei din Grădina Mare nu s-a dovedit a fi afacerea profitabilă pe care o visa. "E alergătură multă, să scoţi avize, să respecţi regulamente, iar când tragi linie observi că nu prea iese profit. Un aspect de care mă lovesc este lipsa de personal. Încerc să angajez pe cineva şi nu reuşesc, am dat anunţ în ziar, mă sună zeci de persoane, dar niciuna nu vine efectiv să se angajeze, deşi le-am zis că le asigur carte de muncă, program de opt ore şi un salariu decent. Nu vor să vină şi nu înţeleg de ce. Practic, eu trebuie să stau la grătarul cu mici ca să nu închid terasa", ne-a mărturisit consilierul PPDD. Întrebat dacă nu ar fi mai bine să renunţe la mici şi să vândă, de exemplu, produse de patiserie şi cofetărie - plăcinte, prăjituri -, aşa încât să nu mai fie nevoit să stea la grătar şi, totodată, să scape de problema fumului, Păvăloiu ne-a spus sincer că NU. "Lumea vrea mici, dacă nu ai grătarul plin nu-ţi merge bisnisul, poţi să pui lacăt la terasă", a explicat acesta.
Primarul Aurel Simionescu ne-a declarat că, în curând, toţi proprietarii de terase care nu respectă prevederile HCLM nr. 81 vor fi sancţionaţi. "Când au semnat contractele de închiriere au luat la cunoştinţă regulile pe care trebuie să le respecte. Cine nu le respectă va suporta consecinţele", afirmă Simionescu.
Când anume se va face ordine în domeniu? Conducerea Poliţiei Locale spune că acţiunile de control vor fi declanşate după ce se vor finaliza licitaţiile şi vor fi atribuite toate locurile pentru terase. "Să se termine cu licitaţiile şi începem să-i controlăm. S-au mai făcut verificări şi până acum, pe la sfârşit de săptămână, dar nu s-au găsit nereguli", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale. E posibil, aşadar, ca agenţii Poliţiei Locale să nu fi văzut neregulile existente la terase din cauza fumului gros care ieşea din grătarele fără coşuri de evacuare!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro