Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Negustorii de suveniruri şi-au adus comorile pe Regală

O mână de anticari din Brăila şi din târgurile învecinate au readus pe fosta stradă Regală parfumul obiectelor de altădată, pe care doar cei vârstnici le vor fi admirat, cândva, uitate prin cuferele bunicilor şi prin casele boiereşti lăsate acum în paragină.
Cărţi vechi, ticsite de mucegai, bancnote, monede vechi de un secol şi mai bine, tablouri, ceasuri de buzunar, inele de argint, statuete, lămpi şi sfeşnice - crâmpeie ale unor vremuri de mult apuse, pot fi admirate săptămâna aceasta pe tarabele celei mai vechi şi mai frumoase artere ale Brăilei.

"Brăila este un oraş frumos, magnific"

Dis-de-dimineaţă, negustorii de antichităţi şi-au adus comorile pe Regala, spre încântarea brăilenilor de toate vârstele. Copiii au fost fascinaţi de căştile din al Doilea Război Mondial, de baionetele ruginite, de săbii şi de bancnotele rămase de pe vremea lui Ceauşescu, doamnele au zăbovit în faţa lampadarelor şi sfeşnicelor, iar bătrânii au zâmbit cu subînţeles la vederea insignelor de "fruntaş în întrecerea socialistă".
Costel Anuţoiu, George Chiţoiu, Costel Menagachi, Nelu Ivan şi alţi colecţionari brăileni, cărora li s-au alăturat buzoienii Bogdan Benea şi Nicolae Bucur, le-au arătat concitadinilor o altă lume, o lume uitată, dar plină de vestigii. Podoabe de aramă şi argint, vase din cristal şi porţelan şi sfeşnice de alamă, aparate foto şi binocluri vechi, puteau fi achiziţionate, ieri, pe bani puţini. Colecţionarii de timbre aveau şi ei de unde alege.
"Am adus ceasuri de buzunar, unele din argint, halbe din ceramică, baionete şi trofee. N-am ştiut că brăilenii sunt atât de interesaţi de aceste obiecte vechi, că aş fi adus şi mai multe. Mă aflu pentru prima oară la Brăila şi vă pot spune că, spre deosebire de Buzău, oraşul dumneavoastră este un oraş frumos, magnific, bogat în monumente. Nici nu poate fi vorba de comparaţie între Brăila şi Buzău", ne-a mărturisit anticarul buzoian Bogdan Benea, care a venit anul acesta la Târgul Anticarilor prin intermediul unui alt colecţionar din judeţul vecin.
Pe trotuarul de vizavi, se află expoziţia de fotografii pusă la punct de patru dintre absolvenţii Secţiei Artă Fotografică a Şcolii de Arte "Vespasian Lungu": Victor George David, Ionuţ Manoilă, George Hostinar şi mezina Cristina Mălcică. Zeci de fotografii superbe, realizate cu măiestrie de câţiva tineri pasionaţi, stau cuminţi pe simeze, la intrarea în teatrul brăilean.
Arta fotografică şi obiectele de anticariat fac casă bună pe vechea Regala, într-o armonie demnă de istoria acestor binecuvântate meleaguri dunărene. Nu poţi să nu întorci privirea, când vezi atâta belşug de frumuseţe, oferit cu generozitate, de "Zilele Brăilei".
Categorie articol: 

Comentarii