Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nebuloasă totală privind reluarea spectacolelor la Casa Tineretului

• consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita i-a cerut, recent, explicaţii preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, în privinţa stadiului proiectului de aducere a Casei Tineretului la standardele impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă • potrivit lui Chiriac, instalaţia de stingere incendiu pentru exterior este finalizată, însă, deocamdată, nicio firmă nu s-a arătat interesată să realizeze partea de interior • şeful CJ Brăila a ţinut să sublinieze că, deşi s-au organizat cinci licitaţii până acum, nimeni nu a dorit să îşi asume acest proiect • procedura va fi reluată

 

Situaţia rămâne în continuare incertă în privinţa reluării spectacolelor în Casa Tineretului, una dintre puţinele săli pe care Municipiul Brăila le are la dispoziţie pentru organizarea de evenimente. După cum se ştie, lacătul de pe uşa Casei Tineretului a fost pus pe termen nedefinit în luna noiembrie 2015, imediat după tragedia din clubul bucureştean “Colectiv”, după ce s-a descoperit că instalaţia antiincendiu nu este funcţională. De atunci, problemele au curs gârlă în ceea ce priveşte achiziţiile pentru reabilitarea staţiei de pompare a apei pentru stingerea incendiilor şi, mai apoi, a inelului antiincendiu din interiorul clădirii. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, consilierul liberal Ovidiu Nechita i-a cerut lămuriri pe acest subiect preşedintelui Francisk Chiriac, declarându-se uimit de modul în care lucrurile s-au blocat la Casa Tineretului, spre deosebire de alte proiecte similare, începute în aceeaşi perioadă. Şeful CJ Brăila a explicat că  deşi îşi doreşte cât mai repede ridicarea clădirii la stadardele impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), acest lucru s-a blocat deocamdată la capitolul inel antiincendiu de interior. Mai mult, Chiriac a ţinut să puncteze că, deşi a scos la licitaţie proiectul de cinci ori deja, nicio firmă nu s-a arătat interesată.

“În momentul de faţă, proiectantul mai are mici retuşuri, astfel încât să intrăm cu partea de proiectare în comisia tehnico - economică şi să dăm drumul la partea interioară. După cum am mai spus, partea exterioară este finalizată, cu bazinul de apă şi tot ce înseamnă pompe. Încercăm să grăbim lucrurile şi pentru interior. Am vorbit cu proiectantul să ne dea toate rectificările proiectului să putem să avizăm şi să dăm drumul la partea de achiziţie a lucrărilor. Credeţi-mă că şi eu îmi doresc foarte mult ca această Casă a Tineretului să funcţioneze. Ne-am chinuit foarte mult şi am scos la licitaţie partea de proiectare, dar nu s-a prezentat mai nimeni, cred că de vreo 5 ori. Nu suntem noi de vină! Eu aş da drumul şi acum. Dar am vorbit cu cei de la ISU şi mi-au spus că dacă intrăm în clădire ilegal va fi amendă şi va fi amendă penală! Încercăm să rezolvăm această problemă cât mai repede pentru a da în circuit această sală. Nu mai ţine de mine, ţine de proiectant, a declarat Chiriac.

 

Nechita: «Eu nu spun că e vina dumneavoastră, dar nu vi se pare suspect?»

Liberalul Ovidiu Nechita a afirmat că deşi nu îl suspectează pe şeful CJ de rea-voinţă în această problemă, nu poate să nu îşi pună întrebarea ce anume nu funcţionează în legătură cu acest proiect.

“Da, vă cred, dar nu pot să îmi explic de ce la toate celelalte lucrări legate de unităţile administrativ teritoriale, inclusiv la lucrările legate de CJ şi Primărie se găsesc oameni care să vină iar la acest proiect legat de Casa Tineretului, nu. De ce? Îmi pun un semn de întrebare. Ceva înseamnă că nu funcţionează! Nu ştiu, eu nu spun că e vina dumneavoastră, dar nu vi se pare suspect?”, a afirmat Nechita.

Preşedintele Consiliului a dat vina pe legea achiziţiilor publice, precizând că la fel de anormal i s-a părut că a fost nevoie de un an de zile pentru ca procedurile de achiziţie pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene să se rezolve.

“Păi aveţi Guvern, domnule preşedinte, modificaţi Legea Achiziţiei!”, a declarat iritat consilierul judeţean PNL, Marian Sârbu.

“Noi am încercat şi am scos la licitaţie această lucrare. Se pare că nu mai sunt specialişti foarte mulţi pe partea aceasta de situaţii de urgenţă - proiectare. Am găsit o firmă la Constanţa şi încercăm să rezolvăm problema cu ei. (...) Avem Guvern, dar nu fac eu parte din Guvern. Mă certaţi acum pe mine? Am vorbit şi cu parlamentarii PSD, dar şi parlamentarii PNL pot să pună umărul la modificarea acestor legi”, a mai adăugat Chiriac.

Consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache a ţinut să vină cu o explicaţie pentru dezinteresul firmelor în legătură cu acest proiect.

“Referitor la ceea ce spunea domnul Nechita referitor la faptul că nu vin firme, se întâmplă acest lucru - şi aici e o bilă albă pentru dumneavoastră, deşi nu v-aş da-o că nu îmi sunteţi foarte drag -, pentru că încă nu aţi reuşit să intraţi în sistemul de para-ndărături cu firmele de proiectare. De aia nu vin! Când o să intraţi, or să vină foarte repede!”, a conchis Iordache.
Categorie articol: 

Comentarii