Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ne vom topi de căldură în următoarele decenii!

Promisiunile de reducere a emisiilor propuse de 147 de ţări în virtutea acordului de luptă împotriva schimbărilor climatice, care ar urma să fie adoptat la Conferinţa internaţională asupra climei de la Paris, presupun o creştere a temperaturii planetei cu 2,7 grade Celsius în anul 2100, cifră care depăşeşte limita de 2 grade Celsius faţă de era preindustrială, relatează agerpres.ro.
Anunţul a fost făcut de secretara Convenţiei Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (CMNUCC), Christiana Figueres, la o conferinţă de presă, via internet, cu o zi înainte de publicarea, astăzi, a raportului de sinteză elaborat de departament pentru a arăta angajamentele asumate de ţări.

Pentru soluţionarea problemei încălzirii globale

Convenţia a calculat care va fi efectul adăugat al tuturor acestor contribuţii naţionale pentru a soluţiona problema încălzirii globale (Intended Nationally Determined Contribution, INDC) iar rezultatul este că, atunci când se va aplica viitorul acord de la Paris începând din 2020, va avea loc o reducere anuală a emisiilor de 4 gigatone (gt).
Presupunând că ţările nu îşi vor multiplica angajamentele de combatere a încălzirii faţă de cele actuale preconizate până în 2030, iar reducerile anuale de 4 gt vor fi menţinute până la sfârşitul secolului, „ne vom afla într-un scenariu în care temperatura planetei va fi în 2100 cu 2,7 grade mai mare decât la nivelul erei preindustriale", a subliniat Figueres.
„Este oare suficient?", s-a întrebat retoric Figueres în discuţia sa cu mass-media, răspunzând apoi „nu". „Ştiinţa ne cere să ne situăm sub 2 grade" Celsius pentru ca impactul schimbărilor climatice să nu fie catastrofal. Totuşi, ea a subliniat că aceste date arată că „suntem pe drumul cel bun, ştim cum să acţionăm şi putem pune toate condiţiile pentru a implementa angajamentele şi a avansa pe o cale şi mai bună".

Costuri manevrabile

Ea s-a declarat mulţumită de „cantitatea şi rigurozitatea" angajamentelor primite privind reducerea emisiilor: 147 de ţări până la data propusă de ONU (la 1 octombrie), 155 în prezent, între care se află totalitatea ţărilor industrializate şi peste 100 de ţări în curs dezvoltare. Angajamentele sunt luate de ţările responsabile de peste 90% din emisiile mondiale, „iar fără acestea ne-am fi îndreptat spre o creştere a temperaturii cu 4-5 grade comparativ cu nivelul erei preindustriale", a avertizat ea.
Întrebată dacă summitul de la Paris va fi ultima speranţă pentru a salva clima, Figueres a subliniat că „va fi ultima oportunitate pentru a fixa ruta reducerii emisiilor care să permită adaptarea la impactul schimbărilor climatice la costuri manevrabile". Ea a reamintit că la Paris vor fi prezenţi preşedintele SUA, Barak Obama, şi omologii săi chinez şi indian, pentru a participa la Conferinţa internaţională asupra climei de la Paris (COP21), organizată sub egida ONU, care îşi va deschide lucrările la 30 noiembrie.

 
Categorie articol: 

Comentarii