Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ne topim la 42 de grade!

Sfârşit de săptămână de-a dreptul torid. În judeţul Brăila şi în zona de câmpie a Buzăului, în alte 19 judeţe din sud şi vest, dar şi în Bucureşti, de astăzi şi până duminică este valabilă o avertizare cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 41 de grade. Dar cel mai cald va fi în Lunca Dunării, unde se vor înregistra izolat chiar şi 42 de grade, spun meteorologii.
"Pe parcursul zilei de joi, 23 august, canicula se va intensifica în regiunile sudice, iar în zilele următoare (24, 25 şi 26 august) şi în cele vestice. În Câmpia de Vest, Câmpia Română şi sud-vestul Transilvaniei, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 41 de grade, în Lunca Dunării se vor înregistra izolat şi 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat", se arată în materialul emis de Administraţia Naţională de Meteorologie.
De menţionat că este pentru a doua oară în această vară când în zona noastră se înregistrează temperaturi mai mari de 40 de grade, prima semnalare fiind în cursul lunii iulie.
Având în vedere această avertizare, pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

 
Categorie articol: 

Comentarii