Mergi la conţinutul principal

Ne relaxăm prea devreme

Cu doar două săptămâni înainte de deschiderea școlilor, Capitala se relaxează. De astăzi, 25 ianuarie, vor fi relaxate mai multe măsuri restrictive, se redeschid în București restaurantele, barurile și cafenelele, sălile de spectacole, teatrele, cinematografele, la o  capacitate de 30 la sută, cu respectarea tuturor normelor instituite prin lege.

Chiar dacă o mare parte a populației nu este testată și nu s-a vaccinat, Prefectul Capitalei consideră că poate ține situația sub control prin  verificarea mai atentă a modului în care sunt respectate normele aflate în vigoare. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar așa.

Însuși ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a emis o avertizare, să nu se relaxeze nimic, din cauza apariției virusui britanic și nu crede că a scăzut sub 3 la mie rata de infectare în București, întrucât sunt multe cazuri care nu se regăsesc în statistici. Și atunci, de ce atâta grabă cu ralaxarea asta, înainte de redeschiderea unităților de învățământ, prognozată pe 8 februarie?

În opinia mea, atât în Capitală, cât și în alte zone ale țării, acolo unde se ridică măsurile restrictive, ne relaxăm prea devreme. Și, spun acest lucru pentru faptul că, repet, în opinia mea, redeschiderea restaurantelor, a barurilor sau a cafenelelor chiar nu reprezintă o prioritate în momentul de față. Cu teatrele și sălile de spectacole este altceva.

Înțeleg nemulțumirea și presiunea din partea celor care lucrează în aceste domenii, cât și solicitările lor, dar cred că avem misiunea de a avea grijă în primul rând de sănătatea și siguranța populației, cât și de protecția copiilor și a tinerilor noștri. În caz contrar, ne așteaptă un nou val al pandemiei, alte și alte restricții, alte îmbolnăviri, alte vieți pierdute.

Pe de altă parte, toată campania asta de vaccinare anti-Covid a cam dat-o în bară, iar platforma online pentru gestionarea etapei a doua de vaccinare funcționează cu sincope. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a înregistrat încă din primele zile un eșec rușinos, după cel cu cardurile de sănătate și nu a făcut decât o antireclamă campaniei de vaccinare. Sistemul a căzut de numeroase ori, programările sunt dublate, la centrele de vaccinare este aglomerație și haos, medicii au fost nevoiți să introducă manual datele persoanelor imunizate, dozele de vaccin au ajuns cu întârziere și se pare că nimic nu funcționează cum trebuie.

În plus, se pare că nici vaccinarea asta gratuită anti Covid nu prea este gratuită, din moment ce ministrul Sănătății se apucă să le spună primarilor

că trebuie să plătească vaccinarea, centrele și toată operațiunea logistică din fondurile primăriilor și nu din fondurile Guvernului, de parcă ar fi o decizie locală și nu una la nivel național. Altfel spus, dacă așa stau lucrurile, vaccinarea se face cu banii noștri, ai cetățenilor, nicidecum cu bani de la Guvern, așa cum ni s-a promis. Dar, ni s-au mai promis și multe  altele,  măști gratuie de la Guvern, medicilor de famile li s-au făcut tot felul de promisiuni pentru dotarea cabinetelor în această perioadă de pandemie, tabletele încă nu au ajuns la toți copiii care fac cursurile online. De aceea spuneam să avem grijă în primul rând de sănătatea populației și mai apoi de baruri, de cafenele și de păcănele și...să nu ne relaxăm prea devreme!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro