Mergi la conţinutul principal

Ne pregătește Comisia Europeană un meniu exotic?

Muștele, greierii și viermii de mătase pot fi alternative sigure, hrănitoare și mai prietenoase cu mediul la carnea de la pui, de vită sau de porc, este concluzia unei cercetări efectuate pentru Comisia Europeană, relatează Agerpres.
Comisia, care este executivul Uniunii Europene, lucrează la revizuirea legislației cu privire la alimentele noi, după ce o propunere anterioară a căzut din cauza opoziției la clonarea animalelor. În acest sens, a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority, EFSA) o cercetare cu privire la siguranța consumului de insecte.
Într-un aviz științific publicat joi, EFSA a declarat că folosirea insectelor ca sursă de hrană și nutreț are, potențial, importante beneficii de mediu, economice și de securitate alimentară.
Fermele de insecte pot duce la emisii mai mici de gaze cu efect de seră și amoniac decât cele de bovine sau porcine și la o eficiență mai mare în conversia furajelor în proteine, se arată în raport.
Cum și în ce măsura includerea de insecte în gastronomie poate afecta modelul de consum general al populației este neclar, dar există potențial pentru o rapidă schimbare a modelelor de consum viitoare, se spune în raportul EFSA.
Reuters comentează că totuși este mai puțin probabil ca insectele să fie găsite în meniurile restaurantelor europene decât în hrana animalelor, controlată cu atenție pentru a preveni apariția unor proteine anormale, acuzate că provoacă boala vacii nebune.
Operatorul belgian de supermarketuri Delhaize a introdus în 2014 un fel de mâncare bazat pe viermi de făină în magazinele sale din Belgia, dar nu a avut succes. „Am optat să nu avem niciun fel de insecte vizibile în produse pentru a reduce reticența inițială, dar chiar și atunci clienții nu erau pregătiți pentru asta", a spus un purtător de cuvânt.
Între speciile de insecte despre care se crede că au cel mai mare potențial pentru hrana umană și animală din Uniunea Europeană se numără muștele, viermii de făină, greierii și viermii de mătase.
În special sub formă de pastă sau în alte forme prelucrate, ele sunt considerate ca alternative la sursele principale de hrană precum carnea de pui, carnea de porc, carnea de vită și pește, precum și utile pentru hrana animalelor.
În cazul în care insecte întregi sunt distribuite ca hrană, ar fi de așteptat ca ele să fie supuse unor prelucrări, cum ar fi refrigerarea și uscarea și să fie etichetate cu instrucțiuni de utilizare.
În unele cazuri, părți ale insectelor, cum ar fi aripile și picioarele la greieri, ar trebui să fie eliminate „pentru a îmbunătăți experiența consumului și pentru a reduce riscurile de sufocare", a recomandat EFSA, făcând o comparație cu decorticarea creveților.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro