Mergi la conţinutul principal

Ne fug medicii!

De la inceputul acestui an, peste 3.000 de medici si peste 2.000 de asistente medicale si-au depus actele sa plece in strainatate. Conform datelor existente la Ministerul Sanatatii Publice, 2.158 de medici si 990 de asistente au primit deja certificatele pentru a putea profesa in strainatate, destinatiile preferate fiind Spania, Italia, Anglia si Germania. Zilnic, la Ministerul Sanatatii se inregistreaza, in medie, 40 de cereri din partea medicilor care vor sa lucreze in statele Uniunii Europene, pentru un salariu de 15 ori mai mare decit cel din Romania.
Exodul medicilor ar putea continua inca doi-trei ani, iar specialistii sustin ca, in conditiile liberei circulatii a fortei de munca, nu exista inca solutii pentru a limita acest fenomen.
Daca in Romania, un medic in primul an de rezidentiat cistiga un salariu de 580 de lei, adica aproape 180 de euro, iar garzile nu-i sint platite, in Franta, Spania sau Italia poate cistiga intre 900 si 1.200 de euro.
Desi in fiecare an, facultatile de medicina din Romania produc 2.400 de absolventi, specialistii sint de parere ca, din 2008, spitalele se vor confrunta cu o adevarata criza de medici. Pentru a preveni o astfel de situatie, la sfirsitul lunii iunie, Guvernul a instituit prima de stabilitate pentru personalul sanitar, care se acorda o data pe an. Pe de alta parte insa, din octombrie a.c., accesul medicilor in UE va fi facilitat de sistemul electronic de informare intre institutiile romanesti si cele europene, iar din 2008, sistemul va fi generalizat si pentru celelalte profesii.
La Braila, de la 1 ianuarie 2007, 5 medici au solicitat certificatul pentru a profesa in alte tari: 3 medici de familie si 2 medici specialisti, iar dr. Florin Ioan, presedintele Colegiului Medicilor, ne-a confirmat ca, in ultimii ani, alti doi medici au plecat sa lucreze in strainatate.

150 de asistente au plecat din Braila pentru a cistiga salarii decente

Incepind cu anul 2003, cind au aparut pe piata societatile care intermediaza plecarea in alte tari pentru cadrele sanitare, sute de asistente medicale din Braila au parasit vechile locuri de munca si s-au indreptat spre unitati din Italia sau alte zone din Europa. Numai in cursul anului trecut au plecat in strainatate peste 300 de asistente medicale, iar de la inceputul acestui an alte 150, in mare parte de la Spitalul Judetean de Urgenta. Dupa cum am aflat de la Nicolae Saridache, liderul sindicatului SANITAS al cadrelor medii sanitare, pina acum, nici 10 la suta dintre asistentele care au plecat in strainatate nu s-au mai intors sa lucreze in unitatile brailene, intrucit prefera sa ramina sa lucreze in alte tari. "In Italia, de exemplu, o asistenta care a plecat de la noi si acum lucreaza la un spital de urgenta cistiga 2.200 euro pe luna. Lucreaza foarte mult, dar nu se compara cu ceea ce se intimpla la noi. Acolo, pentru cazurile de urgenta, asistentele care sint chemate de acasa prin telefon sint platite cu 225 % pentru orele lucrate, pentru ca, in urgenta, in strainatate, sint solicitati numai angajatii foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional, in timp ce la noi, totul este atit de fix si atit de conservat, incit nu se poate face nimic in acest sens", ne-a declarat Nicolae Saridache. Potrivit liderului SANITAS, pe linga asistente, din sistemul sanitar pleaca si alte categorii de personal, cum ar fi infirmierele sau ingrijitoarele. De aceea exista o fluctuatie foarte mare, iar activitatea in spitale are de suferit, desi se vehiculeaza ideea ca nimeni nu este de neinlocuit. Mai mult decit atit, multe dintre persoanele angajate in locul celor care lucreaza in strainatate nu reusesc sa se ridice la nivelul de pregatire al acestora. Desi isi dau silinta sa faca fata solicitarilor, lipsa de experienta isi spune cuvintul in rezolvarea unor cazuri. "Pina se acomodeaza noul personal dureaza o perioada, timp in care spitalul trebuie sa functioneze la capacitatea normala, dar se inregistreaza sincope, desi ar trebui sa existe in permanenta o curba ascendenta in calitatea ingrijirii bolnavilor. Cel mai afectat in acest sens este Spitalul Judetean de Urgenta, de unde au plecat 110 asistente din toate sectiile, din totalul celor 150 care au plecat sa lucreze in strainatate de la inceputul acestui an", a precizat Nicolae Saridache.
De regula, personalul sanitar care a plecat din Braila este reprezentat de persoane tinere, care au o mai mare putere de munca si de adaptare la noile conditii in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea. Exista insa oferte atit pentru solicitari profesionale majore, cit si pentru activitati cu un volum de lucru mai lent, cum ar fi ingrijirea la domiciliu a bolnavilor sau a persoanelor care au nevoie de recuperare.
In momentul de fata, pacientii inca nu resimt criza de personal care se contureaza in sistemul de sanatate, iar autoritatile isi permit sa ignore acest aspect, dar migratia cadrelor medicale si sanitare se va accentua in anii care urmeaza. In plus, formarea unui medic dureaza cel putin 12 ani, iar atunci cind se va constata deficitul de cadre medicale va fi prea tirziu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro