Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naveta elevilor va fi decontată integral

• abonamentele vor fi decontate din bugetul de stat pentru distanţe de până la 50 de kilometri • decizia a fost luată zilele acestea de Guvern pentru a reduce din rata abandonului şcolar

 

Veşti bune pentru elevii care fac naveta! Abonamentele acordate de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar, în condiţiile în care tot mai mulţi elevi renunţă să mai meargă la şcoală pentru că nu au bani de transport.

Decizia a fost luată zilele trecute de Guvern, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, după ce statisticile au arătat că, numai în anul şcolar precedent, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distanţe de până la 50 de kilometri.

“Trebuie menţionat faptul că, începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat şi nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori. În multe cazuri, diferenţa de preţ nedecontată este mare şi constituie motiv de abandon şcolar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor. Distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. Preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi lunar din bugetul familiei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

În acelaşi timp, măsura adoptată de Executiv a fost luată după ce asociaţiile reprezentative ale elevilor, Organizaţia Salvaţi Copiii şi federaţiile sindicale reprezentative din educaţie au cerut decontarea integrală a navetei.

România este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii (19,1% din populaţia de 18-24 de ani), rată care a crescut de la 17,3% în 2013. Mai mult, unul din cinci elevi din învăţământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, iar peste jumătate din populaţia cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuieşte în mediul rural şi liceele şi şcolile profesionale sunt situate, în general, în zona urbană.

Un alt capitol inclus în Ordonanţa de Urgenţă are în vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabileşte că tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileşte şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aprobă tot prin Hotărâre a Guvernului.

Contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părţilor.

“Reglementarea unui tarif maximal se face în condiţiile în care tarifele practicate de operatorii de transport public variază foarte mult pentru aceeaşi distanţă, preţurile maxime fiind de până la 13 ori mai mari decât preţurile minime. De exemplu, în prezent, pentru o distanţă de 10 kilometri, valoarea minimă a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maximă de 228 de lei, iar valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minimă a tarifului este de 43 de lei, cea maximă de 360 de lei, iar suma decontată elevului este de 80 de lei”, se mai precizează în comunicat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii