Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Navalistii braileni, in pline negocieri salariale

In aceasta perioada, in cadrul companiei "Aker Braila" se deruleaza cele mai importante negocieri anuale si, de altfel, cele mai asteptate de catre angajati: negocierea noului Contract Colectiv de Munca pe unitate (CCM). Asa cum a explicat organizatia sindicala, negocierile cu administratia santierului naval au inceput la finele lunii trecute si se doreste finalizarea lor in cursul acestei luni, cind expira si vechiul CCM 2006 - 2007. "Negocierile sint in stadiu avansat, iar punctul principal de interes il constituie capitolele din viitorul CCM legate de salarizare si conditii de munca", ne-a declarat liderul organizatiei sindicale a navalistilor, Alexandru Gurgu. De asemenea, el a adaugat ca tinta privind majorarile salariale vizeaza o crestere substantiala de citeva zeci de procente, fara a inainta date concrete in acest sens, motivind ca, pe durata negocierilor, aceste informatii au caracter confidential.
De remarcat este ca discutiile cu administratia privind semnarea noului CCM 2007 - 2008 se suprapun unei crize accentuate de forta de munca in domeniu la nivel national, precum si pe fundalul unui portofoliu de comenzi foarte mare. "Avem comenzi foarte multe, ba chiar as putea spune ca am putea discuta de un virf la acest capitol, iar la nivel national, ca si in unitatea noastra de altfel, ne confruntam cu o lipsa de salariati calificati. O parte din personalul calificat a plecat il ultima perioada din societate pentru a munci in strainatate. Asta nu inseamna ca salariul din santierul naval este mic, dat fiind faptul ca salariul de baza mediu net este de 300 euro, iar cistigul mediu net este mult mai mare. Noi spunem ca este un salariu bun pentru Braila, dar este mic in comparatie cu ofertele din strainatate", a punctat Gurgu.

Caravana de recrutare de personal a "Daewoo Heavy Industries" Mangalia

Probleme privind lipsa personalului calificat are si santierul naval din Mangalia, conducerea "Daewoo Heavy Industries" fiind in plina pregatire a unei "caravane a angajarilor". Echipe de la Resurse Umane, urmate de un cabinet medical mobil din cadrul santierului din Mangalia vor merge prin satele din judetele sarace din sudul si estul tarii pentru a face angajari. Oferta "Daewoo Heavy Industries" Mangalia este un salariu brut de 1.000 de lei, pentru necalificati, calificare la locul de munca, cazare in blocurile santierului cu posibilitate de cumparare a locuintei sub pretul pietei. "Am avut deja discutii preliminare cu autoritatile din fiecare localitate si se pare ca vom avea o prezenta buna la interviuri", a declarat Eugen Pricopie, vicepresedintele santierului naval din Mangalia. Acesta a mai spus ca pina la sfirsitul anului, compania vrea sa mai angajeze aproape 1.000 de oameni, fie din tara, fie din strainatate. Patronul "Daewoo" a anuntat deja ca, pentru a face fata comenzilor primite, dar si pentru a impulsiona productivitatea, intentioneaza sa aduca muncitori din China, de origine coreeana. De curind, o delegatie a santierului a fost chiar in Uzbekistan sa aduca muncitori din rindul minoritatii coreene de acolo.
Categorie articol: 

Comentarii