Mergi la conţinutul principal

Nava "Borcea" intră tot mai adânc în ceaţă

În urmă cu câteva zile, procesul intentat de firma "Orion" Palatului Copiilor pentru a recupera datoriile rămase în urma amenajării interioare realizate pe nava "Borcea" a avut termen la Curtea de Apel Galaţi. Deşi era de aşteptat ca instanţa să se pronunţe sau să dea un alt termen, dacă era cazul, avocatul firmei "Orion" a cerut, iar judecătorii Curţii de Apel au dispus, scoaterea dosarului de pe rolul secţiei comerciale şi trimiterea lui către contencios administrativ, deşi fondul procesului a fost o pretenţie comercială. Cel mai probabil, următorul termen va fi în septembrie, pentru că trimiterea dosarului de la o secţie la alta durează, iar în iulie şi august este vacanţă judecătorească. "Pentru că s-a dispus mutarea de la o secţie la alta, procesul se va judeca de la început, dar la Curtea de Apel, ceea ce înseamnă că noi pierdem acum dreptul de a face apel şi nu vom putea contesta decizia instanţei decât la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a explicat jurista Inspectoratului Şcolar, Iuliana Dinicu.

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general Viorel Botea a declarat că face toate demersurile necesare atât pentru câştigarea procesului, cât şi, în cazul pierderii procesului, pentru achitarea sumei solicitate în această situaţie.

Nava "Borcea" este subiect de scandal încă din mai 2007, când amenajarea interioară a navei a fost făcută prost şi s-au sesizat autorităţile locale în domeniul restaurărilor. Atunci au fost semnalate public primele probleme la amenajare, licitaţia făcută pe fugă pentru sume foarte mari şi faptul că o firmă de termopane a ajuns să se ocupe de reamenajarea unei nave încadrate la categoria tezaur. Alocarea banilor s-a făcut în 2006, însă operaţiunile de căutare a specialiştilor care să amenajeze nava aşa cum ar fi trebuit au întârziat foarte mult. Ca urmare, totul s-a făcut în toamnă, în mare grabă, iar în final lucrarea a fost oferită firmei care a dat un termen de execuţie mai mic, neţinându-se seama de calitate. Asupra corectitudinii licitaţiei planează nişte umbre, pentru că Ilie Tincu, căpitanul navei, susţine că iniţial a fost un câştigător, apoi, după o scurtă discuţie între membrii comisiei, a câştigat firma "Orion". Lucrările executate au fost luate în primire cu proces-verbal, în 29 decembrie 2006, însă acolo erau menţionate şi remedierile ce trebuia făcute şi pe care firma "Orion" nu le-a mai executat. Mai mult, la final a spus că au mai apărut lucrări suplimentare pe care le-a realizat şi a cerut în plus încă două miliarde de lei vechi faţă de cele cinci pe care le primise deja. Cum Palatul Copiilor nu mai avea bani, cererea firmei nu a fost onorată şi aceasta a dat în judecată Palatul. Judecătorii de la Brăila au dat câştig de cauză firmei, iar Palatul Copiilor a făcut recurs la Curtea de Apel Galaţi, noul termen urmând a fi stabilit probabil în toamna anului 2010, după vacanţa judecătorească.

Fostul director Baştiurea contrazice angajaţii Palatului Copiilor

Despre toate problemele legate de nava "Borcea" am scris în mai 2007, în decembrie 2009 şi în aprilie 2010, însă în urma articolului din aprilie 2010 am primit un drept la replică din partea fostului director al Palatului Copiilor, Angela Baştiurea, care susţine că în acel articol ar fi apărut afirmaţii neadevărate. Ea susţine că nu a plătit firmei "Orion" lucrări neexecutate, iar "conflictul cu această firmă a apărut tocmai din cauza neplăţii lucrărilor contractate şi neexecutate până la data recepţiei", că licitaţia nu a fost câştigată iniţial de firma "Dunav", decât pentru lotul electrice. "Nu i-am indicat echipajului să urmărească lucrările «la suprafaţă»; întreg echipajul navei a fost responsabilizat prin decizie să urmărească lucrările şi să informeze în scris instituţia privitor la stadiul acestora; nu a existat nicio informare care să semnaleze disfuncţii, până la constatările comisiei de recepţie; de la aducerea materialului lemnos pe navă, niciunul din marinari nu a sesizat faptul că acesta nu a fost ignifugat înainte de montare; acest fapt a fost sesizat la momentul recepţiei de specialistul în tâmplărie", scrie în scrisoarea trimisă redacţiei Angela Baştiurea. Ea contrazice astfel declaraţiile căpitanului Ilie Tincu, cum că fostul director i-a atras atenţia să lase firma "Orion" în pace să lucreze, declaraţii susţinute şi de contabila Palatului Copiilor. Mai mult, Ilie Tincu susţine că în 2006, când au venit banii pentru amenajare, fostul director i-a cerut să "fugă" cu nava din Şantierul Naval, deşi acum, în dreptul la replică, profesoara Baştiurea declară: "nu am considerat că Şantierul Naval nu are suficientă experienţă pentru a reface la interior nava; comisia de evaluare a ofertelor a stabilit firmele câştigătoare pentru fiecare lot".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro