Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATO va menţine o «prezenţă continuă» în estul Europei

Liderii Alianţei au convenit să "menţină o prezenţă continuă în est", pe bază de rotaţie, a precizat Rasmussen, potrivit DPA.
Pe de altă parte, liderii statelor NATO au aprobat vineri la summitul de la Newport constituirea unei forţe de reacţie rapidă pentru sporirea capacităţii defensive a aliaţilor, în special a celor din flancul estic, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de agenţiile internaţionale de presă.
Această forţă este elementul central al Planului de Reacţie Rapidă (Readiness action plan - RAP) aprobat vineri de şefii de stat din cele 28 de state membre. Planul include şi pre-poziţionarea unor echipamente militare şi materiale în statele din flancul estic, astfel încât acestea să poată fi disponibile imediat în eventualitatea unei situaţii de criză.
Dacă se va impune activarea forţei de reacţie rapidă, ea va putea intra efectiv în acţiune într-un interval de cel mult patru zile.
Premierul britanic David Cameon, gazda summitului, a anunţat vineri că
ţara sa va contribui cu 3.500 de militari la această forţă de reacţie rapidă. În deschiderea celei de-a doua zi de dezbateri, el a subliniat rolul pe care trebuie să-l joace Alianţa în protejarea securităţii statelor membre, lucru demonstrat de noile provocări ce apar, cum ar fi „prezenţa rusă pe teritoriul suveran al Ucrainei" sau atacurile jihadiştilor în Irak.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii