Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATO si Israelul au semnat un acord pentru intensificarea cooperarii militare

NATO si Israelul au incheiat marti un acord militar care prevede intensificarea cooperarii in combaterea terorismului, a anuntat un oficial din cadrul Aliantei Nord-Atlantice citat de AFP.
"Am actualizat si consolidat programul individual de cooperare semnat de NATO si Israel in octombrie 2006", a declarat oficialul citat, precizind ca este vorba de "combaterea terorismului si de organizarea de manevre militare comune".
Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, care s-a intilnit marti, la Bruxelles, cu omologii din cadrul NATO si din tarile arabe care participa la "Dialogul mediteraneean", a salutat "consolidarea legaturilor politice si de securitate" intre Israel si NATO.
Potrivit lui Livni, acordul se refera la o serie de aspecte in materie de securitate, "inclusiv combaterea terorismului, schimbul de informatii si extinderea manevrelor comune" intre Israel si statele NATO.
La rindul sau, oficialul NATO a precizat ca intensificarea cooperarii NATO - Israel a fost precedata, in noiembrie, de un acord care "garanteaza confidentialitatea schimbului de informatii".
Un acord de acelasi tip a fost semnat in octombrie 2007 intre NATO si Egipt. Iordania negociaza cu Alianta Nord-Atlantica pentru semnarea unui acord de cooperare individual.
"Chiar daca in cazul Egiptului cooperarea militara se refera si la combaterea terorismului, fiecare dintre programe este adaptat nevoilor specifice ale statelor semnatare", subliniaza oficialul NATO.
NATO organizeaza de mai multi ani patrule navale in Marea Mediterana in cadrul operatiunii Active Endeavour, pentru combaterea terorismului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii