Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATO lansează un nou concept strategic

Pentru următorii zece ani, NATO îşi propune să câştige războiul din Afganistan, să-şi extindă legăturile cu Rusia, să contracareze ameninţările reprezentante de rachetele Iranului şi să asigure securitatea tuturor celor 28 de membri ai săi.
Grupul celor 12 experţi conduşi de fostul secretar de stat Madeleine Albright a dat publicităţii, ieri, la Bruxelles, propunerile pentru noul concept strategic al Alianţei, care schiţează misiunile NATO pentru următorii zece ani şi încearcă să apropie poziţia SUA, în favoarea unui rol internaţional mai mare pentru NATO, şi cea a statelor europene, care sunt de părere că alianţa trebuie să rămână ancorată în obiectivul său tradiţional de apărare.
În următorii zece ani, NATO trebuie să continue să asigure securitatea membrilor săi, aşa cum face de 61 de ani, şi în acelaşi timp să fie pregătită pentru a interveni dincolo de acest teritoriu. Pentru aceasta, NATO va avea patru mari misiuni.
Prima reprezintă, de fapt, aplicarea articolului 5 din Tratatul constitutiv de la Washington, care prevede că, în cazul unui atac asupra unuia dintre membrii, întreaga Alianţă se va considera agresată şi va acţiona în consecinţă.
O altă misiune esenţială în plan militar pentru NATO, potrivit experţilor, este cooperarea alianţei cu alţi parteneri din lume pentru a face faţă noilor ameninţări, fie că este vorba despre atacuri informatice, piraterie, proliferare balistică şi nucleară, securitate energetică.
O ultimă misiune este aceea de a ajuta la formarea poliţiei şi armatei în ţările mai puţin stabile, pentru a contribui astfel la securitatea internaţională, aşa cum NATO procedează deja în Afganistan şi Irak.
Categorie articol: 

Comentarii