Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATO a avertizat Rusia ca relatiile nu pot continua ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic

Aliatii din cadrul NATO au afirmat marti ca "examineaza serios" implicatiile actiunilor Rusiei in Georgia, iar contactele obisnuite sint imposibile pina ce trupele ruse nu se retrag complet, relateaza Reuters.
"Am stabilit ca nu putem continua ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic", au precizat cele 26 de state NATO intr-o declaratie comuna dupa reuniunea de urgenta de la Bruxelles, pe tema conflictului din Osetia de Sud.
Separat, acestea au convenit infiintarea unui nou forum cunoscut drept Comisia NATO-Georgia, pentru a aprofunda relatiile cu Tbilisi.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat intr-o conferinta ca acest forum va functiona in mod asemanator unui aranjament vechi de 11 ani cu Ucraina, dar nu va evalua perspectivele Georgiei de a adera la Alianta.
Scheffer a precizat ca fortele ruse trebuie sa revina in pozitiile de la 6 august si pina ce trupele ruse nu se retrag din Georgia nu vede posibilitatea unei reuniuni intre NATO si Rusia.
"Cu siguranta ca nu avem intentia de a inchide toate usile", a declarat el, dar a adaugat ca retragerea rusa "nu se intimpla pentru moment". "Trupele ruse trebuie sa se retraga in pozitiile anterioare crizei", a adaugat el.
Tensiunile dintre Georgia si Rusia au izbucnit la 7 august cind Tbilisi a incecat sa preia controlul asupra provinciei sale separatiste Osetia de Sud. Rusia, care sustine separatistii, a lansat o contraofensiva care s-a extins in Georgia.
Washingtonul ceruse ca statele NATO sa ia in considerare cel putin suspendarea reuniunilor ministeriale cu Rusia, dar Marea Britanie si altele au apreciat ca intreruperea canalelor de comunicare cu Moscova ar fi contraproductiva.
Rusia este nemulutmita de promisiunea NATO de a integra Georgia si Ucraina, multi analisti fiind de parere ca acest lucru ar fi motivul confruntarilor de luna aceasta.
Sustinatorii Georgiei au declarat ca acest conflict a consolidat argumentul aderarii Georgiei la NATO cit mai curind, dar secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat luni ca nu sint planuri pentru accelerarea discutiilor pe aceasta tema, prevazute pentru decembrie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii