Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATIONAL: Un director din Garda Financiară Giurgiu a declarat la DNA că Păsat i-a cerut să controleze o firmă

Un director coordonator de la Garda Financiară Giurgiu a susţinut, în declaraţia dată la DNA în dosarul lui Dan Păsat, că deputatul l-a sunat pentru a îi cere să facă un control la o anumită firmă, funcţionarul afirmând, în declaraţia sa, că astfel de cereri au venit şi din partea altor politicieni.

Directorul coordonator al Gărzii Financiare Giurgiu, Ionel Ghergheleci, a fost audiat de procurorii anticorupţie în dosarul în care a fost trimis în judecată deputatul Dan Păsat, aflat în prezent pe rolul instanţei supreme.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, funcţionarul a susţinut că în februarie 2010 Păsat l-a sunat pentru a îi cere să facă un control la o anumită firmă. Ghergheleci a afirmat că i-a lăsat impresia lui Păsat că va face controlul, deoarece îui era teamă că va fi schimbat din funcţia de conducere, "din considerente politice". Cu toate acestea, a precizat comisarul în declaraţia dată la DNA, controlul nu a fost făcut doar la dorinţa lui Păsat, ci şi pentru că exista o sesizare anterioară ce viza aceeaşi firmă.
"În mai multe rânduri am primit telefoane de la diferite persoane cu funcţii publice sau politice care au exercitat presiuni asupra mea în vederea efectuării de controale la diferite firme, controale pe care le doream făcute împotriva preopinenţilor politici, mai ales că era o perioadă tensionată politic", se mai arată în declaraţia dată de directorul coordonator al Gărzii Financiare Giurgiu.

Pe de altă parte, DNA a solicitat, în aprilie 2010, şi din partea PDL informaţii despre funcţiile deţinute de Păsat în cadrul partidului, având în vedere că avea calitatea de învinuit într-un dosar. Prin intermediul unor adrese remise de Cancelaria partidului, procurorii au fost informaţi că din 21 decembrie 2009, Păsat este deputat PDL şi secretar general interimar la Biroul Permanent Judeţean Giurgiu al PDL.

Totodată, procurorii DNA au dispus, prin rechizitoriul înaintat instanţei, disjungerea cauzei faţă de deputatul Dan Păsat, precum şi faţă de altă persoane, suspectate de fapte de corupţie în legătură cu unele proceduri de achiziţie publice. Faţă de o altă parsoană, Vasile Crăciun, s-au dispus disjungerea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de proxenetism.

De altfel, în dosarul înaintat instanţei se regăsesc interceptările mai multor convorbiri dintre Păsat şi Crăciun, purtate la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Din incerceptări reiese că Păsat plănuia o plecare la Poiana Braşov, în care urma să fie însoţit de două tinere, iar detaliile erau stabilite împreună cu Vasile Crăciun.

"Păsat Dan: Da, Crăciune!

Crăciun: Dane, uite, am ajuns aici ... ă ... problema e cu timpul, că nu pot sta ele până la ora aia.

Păsat Dan: Păi atuncea pentru ce le dau, mă, 500 de euro?"

Într-o altă convorbire telefonică, din aceeaşi zi, Păsat îi cere lui Crăciun şi alte detalii despre cele două tinere.

"Păsat: Păi, explică-mi, sunt amândouă ca lumea, sau cum?

Crăciun: Una e bine ... E OK!

Păsat: Şi a doua?

Crăciun: Na ... nu prea (...) Una e slăbuţă aşa, bruneţică, slăbuţă (...)

Păsat: Şi sunt aranjate, ă, sunt finuţe, aşa, sau sunt d-astea ... ?

Crăciun: Da, bruneţica aia e aranjată bine. Înţelegi? E finuţă, e alea ... E şi nebună, mă, asta cealaltă, bruneta aia e nebună rău!(...) Da' e vineri spre sâmbătă şi mi-au zis şi ele, dacă era în cursul săptămânii, era OK. Da' vineri spre sâmbătă au clienţi şi vin, sună ăştia în draci şi o sută de euro la ele e o oră!"

Deputatul Dan Păsat a fost trimis în judecată, la începutul lunii aprilie, pentru trei infracţiuni de şantaj şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia (7 acte materiale). A mai fost trimis în judecată Constantin Marin, un apropiat al deputatului Păsat, pentru două infracţiuni de şantaj, precum şi Vasile Preda, primarul comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă. Procesul începe pe 20 iunie, la isntanţa supremă.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii