Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATIONAL: Procurorii DNA au trimis în judecată 49 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Naidăş

36 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi 13 vameşi, toţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş, şi şase contrabandişti de ţigări din judeţul Caraş-Severin au fost trimişi în judecată de procurori, anunţă Direcţia Generală Anticorupţie, printr-un comunicat remis Agenţiei NewsIn.

Cei 55 fac parte din lotul ridicat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii DNA la începutul lunii februarie, anul acesta. Mai precis, în datele de 8, 9 şi 10 februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a unui număr de 4 ofiţeri de poliţie de frontieră, 20 de agenţi de poliţie de frontieră şi 5 lucrători vamali, toţi din cadrul P.T.F. Naidăş. Ulterior, faţă de 36 de inculpaţi, instanţele de judecată au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Potrivit comunicatului remis joi Agenţiei NewsIn de către Direcţia Naţională Anticorupţie, între cei 55 se află fostul şef al PTF Naidăş, Valentin Bărăgan, şi alţi patru ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul aceluiaşi punct de trecere a frontierei, Ionuţ Soare, în stare de arest preventiv, Ioţa Herdi, fost şef de tură, Valentin Pocol şi Mihai Constantin.

Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuă şi aderare la un grup infracţional organizat. Alături de aceştia, sub acuzaţii similare, au fost trimişi în judecată şi 31 de agenţi de poliţie de frontieră - Ştefan Cohuţ, în stare de arest preventiv, Ion Bâlbă, Orlando Cean, fost şef de tură, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Junc, Sabin Muntea, Adrian Radu, Marian Pantea, Mihai Topolniceanu, Cătălin Pruteanu, Simion Dragotă, Cristian Luca, Norbert Babeţi, Valentin Moţ, Flavius Nistoran,Cristian Borceanu, Ştefan Szabo, Daniel Dumitraşcu, Adrian Brusture, Florida Florea, Daniel Chişereu, Viorica Inţa, Adina Tudor, Laviniu Rambu, Sebastian Hesser, Graţian Ciocănel, Flavius Novanc, Victor Chiriţoiu, Gheorghe Nicola, Zoranca Popa. Mai mult decât atât, procurorii au formulat împotriva a 12 vameşi - Bojdar Barbuli, aflat în stare de arest preventiv, Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă, Ovidiu Ţinte, Aurelian Coman, Adreian Enache, Gheorghe Verdeţ, Maria Ranga, Virgil Nicoliţă, Lucreţia Ursanu, Sorin Lupulovici, Claudiu Iorgovan - acuzaţiile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat, iar pentru al 13-lea vameş, Răduţu Dragomir, doar acuzaţia de aderare la un grup infracţional organizat.

În dosarul acestora au fost trimişi în judecată şi şase contrabandişti - Adrian Buică, Nicolae Budişan, Sergiu Simu, Octavian Bâzgan, Boban Nicşici şi Ion Schinteie - sub acuzaţiile de dare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional.

Rechizitoriul poliţiştilor arată că în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş, judeţul Caraş-Severin, vameşii şi poliţişti de frontieră menţionaţi mai sus, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

În esenţă, inculpaţii care au calitatea de lucrători de poliţie şi vameşi la P.T.F. Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Pentru ca funcţionarii cu atribuţii de serviciu în zona frontierei să nu denunţe şi să nu constate infracţiuni sau contravenţii, traficanţii de ţigări "achitau" aproximativ 50 de euro pentru un bax cu ţigări, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se "încasau" sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

Relevant în cauză, subliniază procurorii DNA, nu este cuantumul sumelor primite cu titlu de mită, ci frecvenţa actelor de corupţie şi modul în care au asimilat acest fenomen lucrătorii de poliţie şi cei vamali. În interiorul grupului infracţional, cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea pe tură, astfel încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o sumă mai mare, spre deosebire de ceilalţi. Între membrii grupului format exista o preocupare constantă în protejarea reciprocă, aspect ce rezidă în faptul că, deşi conform competenţelor specifice lucrătorilor vamali şi de poliţie aveau obligaţia să sesizeze încălcările legii pe care le constatau, aceştia acţionau în comun pentru obţinerea foloaselor. În situaţia în care lucrătorii vamali, speriaţi de iminenţa unui control, au refuzat să primească mită, au făcut acest lucru poliţiştii de frontieră, pentru ca finalmente banii să se împartă în mod egal. Cercetările arată că în cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, banii primiţi de la contrabandişti erau împărţiţi. Astfel, banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Această operaţiune de împărţire a banilor se realiza inclusiv în locuri expuse privirilor unor potenţiali martori. Procurorii au probe care arată că banii erau împărţiţi chiar în tonetele vameşilor.

În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, poliţişti de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, respectiv Ioţa Herdi şi Orlando Gabriel Cean, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor. Practic, cei doi aprobau transporturile ilegale de ţigări şi ăşi repartizau colegii în posturile de care aveau nevoie. De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Valentin Bărăgan, şeful P.T.F. Naidăş, s-a constratat că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, era la curent cu activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat un cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii. Astfel, sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe.

La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominantă, respectiv Camelia Mihăilă, Ovidiu Ţinte, Dalibor Iovanovici şi Gheorghe Verdeţ, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate. Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.

Contrabandiştii reuşit să stabilească legături cu poliţiştii de frontieră şi cu lucrătorii vamali şi şi-au asigurat introducerea în ţară, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări. În vederea confiscării sumelor de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile, autoturisme, sume de bani descoperite cu ocazia percheziţiilor şi sume de bani aflate în conturile bancare aparţinând inculpaţilor.

O contribuţie decisivă în realizarea probatoriului în urma căruia cei 55 au putut fi puşi sub acuzare au avut-o efectivele Direcţiei Generală Anticorupţie, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General al Poliţiei de Române.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii