Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATIONAL: Percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, la falsificatori de diplome de studii şi dosare de pensie

Procurorii DIICOT desfăşoară, miercuri dimineaţa, 17 percheziţii în judeţele Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, dar şi în Bucureşti, într-un dosar în care sunt cercetate 119 persoane, suspectate de falsificarea unor diplome de studii, dar şi a unor dosare de pensie.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia fac cercetări faţă de 119 învinuiţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional nestructurat, fals material în înscrisuri oficiale şi înşelăciune.

Anchetatorii susţin că membrii grupării urmăreau obţinerea de venituri ilicite, din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Membrii grupării au acţionat pe raza judeţelor Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, precum şi pe raza municipiului Bucureşti.

Procurorii şi poliţiştii desfăşoară 17 percheziţii domiciliare, dintre care cinci pe raza municipiului Bucureşti, trei în Turda, cinci în judeţul Bihor, două în Alba şi câte una în Teleorman şi Satu Mare.

Membrii grupării sunt suspectaţi că procurat diplome de studiu false - diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, certificate de calificare profesională, iar în baza acestor diplome, beneficiarii exercitau diverse profesii pentru care nu au calificarea necesară.

Totodată, 50 dintre învinuiţi sunt suspectaţi că au beneficiat în mod ilegal de pensie, la baza întocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judeţene de Pensii stând înscrisuri falsificate - cărţi de muncă, adeverinţe de salariat. Dosarele de pensie erau falsificate integral sau parţial de către membrii grupării şi introduse în plată cu complicitatea unor funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Publice Alba.

Prejudiciul adus de grupare este estimat la peste 10 miliarde de lei.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi conduse la audieri 50 de persoane.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Alba, BCCO Bucureşti, BCCO Cluj, BCCO Satu Mare, BCCO Oradea, BCCO Teleorman şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IJJ Alba. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către DOS Alba.
Categorie articol: 

Comentarii