Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: Percheziţii în Alba privind infracţiuni economice, sunt vizaţi şi angajaţi de la Finanţe Publice

Procurorii DIICOT şi poliţiştii desfăşoară, miercuri dimineaţa, 10 percheziţii pe raza judeţului Alba, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude economice care ar fi produs un prejudiciu de 2,2 milioane de lei, care ar fi fost sprijinită de angajaţi ai Direcţiei Finanţe Publice Alba.

Potrivit DIICOT, din grupare făceau parte Luca Anversa, cetăţean italian, Cosmin Ioan Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia. Aceştia ar fi desfăşurat mai multe activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale. Valoarea prejudiciului este estimată la 2.200.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Anchetatorii spun că gruparea a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control, respectiv de către Ioan Dobra - director adjunct executiv, Dorin Nicolae Conţan - şef serviciu, Ioan Lazăr, Mihail Ioan Sârbu, Dănuţ Ioan Ispas şi Cristina Cioată - inspectori fiscali. Aceştia şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi ar fi efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale. De asemenea, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, angajaţii Direcţiei Finanţe Publice Alba nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor.

Mai mult, directorul adjunct executiv Dobra se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, favorizarea infractorului, conflict de interese, dar şi pentru omisiunea sesizării organelor judiciare.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost conduse pentru audiere 10 persoane.

Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti din cadrul BCCO Alba Iulia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro