Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATIONAL: Comisar de la Garda Financiară Timiş, reţinut după ce a favorizat unele firme în timpul controalelor

Un comisar de la Secţia Timiş a Gărzii Financiare a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind cercetat pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni, după ce a favorizat unele firme în timpul unor controale, informează DNA.

Potrivit DNA, Marius Bulugean, comisar în cadrul Secţiei Timiş a Gărzii Financiare, este cercetat pentru trafic de influenţă (şapte acte materiale), primire de foloase necuvenite şi folosirea în mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (cinci acte materiale), iar Dorin Şionei, administrator al societăţii comerciale Real Metromat Estate SRL, este acuzat de cumpărare de influenţă (cinci acte materiale).

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieşit că, în perioada martie 2010- ianuarie 2011, Marius Bulugean, în calitate de comisar în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Timiş, a transmis reprezentanţilor unor societăţi comerciale informaţii clasificate ce nu erau destinate a fi aduse la cunoştinţă acelor persoane, cu privire la acţiuni ce urmau să fie desfăşurate de comisari ai Gărzii Financiare - Secţia Timiş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Timiş menite a identifica prin metoda controalelor inopinate prevăzute de legislaţia fiscală în vigoare, încălcări ale normelor legale ce reglementează desfăşurarea activităţii societăţilor comerciale.

În acest mod, spun procurorii, la datele şi în intervalul orar în care erau desfăşurate acţiunile de control, agenţii economici aveau posibilitatea de a desfăşura activitatea cu respectarea în totalitate a depoziţiilor legale, astfel încât acele controale nu se finalizau cu aplicarea unor sancţiuni contravenţionale sau închiderea temporară a activităţii acelor societăţi pentru încălcările prevăzute de legislaţia fiscală.

Totodată, spun procurorii, în perioada decembrie 2010 - aprilie 2011, comisarul de la Garda Financiară a primit de la omul de afaceri Dorin Şionei, în mod succesiv, diferite sume de bani pentru sine sau pentru alţi angajaţi ai instituţiilor cu atribuţii de control în domeniul fiscalităţii, în scopul denaturării actelor de control ce urmau să fie încheiate de acele persoane cu atribuţii de control sau în scopul aplicării unor sancţiuni orientate spre minimul prevăzut de lege, în ipoteza identificării unor nereguli în evidenţele contabile ale firmelor verificate.

Cu fiecare ocazie, potrivit DNA, Marius Bulugean lăsa impresia că are, raportat la funcţia pe care o deţine, capacitatea de a influenţa acele persoane cu atribuţii de control.

Pe aceeaşi linie a dobândirii unor foloase necuvenite, comisarul a acceptat primirea, de la o persoană interpusă, a unor bunuri fără a achita contravaloarea lor.

De asemenea, acesta a acceptat promisiunea formulată de reprezentanţii unor societăţi comerciale cu privire la remiterea ulterioară a unor foloase materiale în urma influenţei pe care inculpatul o exercita sau lăsa să se creadă că o poate exercita asupra unor colegi ce efectuau controalele la societăţile comerciale ai căror reprezentanţi promiteau remiterea foloaselor.

Cei doi au fost reţinuţi, joi, pentru 29 de zile, iar joi au fost aduşi în faţa magistraţilor Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile. În cauză se efectuează cercetări penale şi faţă de alte persoane, precizează DNA.
Categorie articol: 

Comentarii