Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATIONAL: Autosuspendarea este necesară în cazul senatorului Banias, consideră Teodor Baconschi

Autosuspendarea este necesară în cazul senatorului Mircea Banias, a declarat, luni, ministrul Teodor Baconschi, proaspăt ales prim-vicepreşedinte al PDL, declarându-se reticent în privinţa excluderii din partid a membrilor aflaţi în fază de cercetare în cazuri de corupţie.

Cazul senatorului Banias nu a fost discutat punctual la Biroul Politic Permanent al PDL de luni, a spus ministrul Teodor Baconschi, care a recunoscut însă că au avut loc comentarii "pe la colţuri".

Proaspăt ales prim-vicepreşedinte al PDL, ministrul de externe a dat însă asigurări că în mod cert criteriile de integritate vor deveni un cod etic în partid, după Convenţia de săptămâna trecută. " Criteriile de integritate în mod cert o să devină un cod etic în PDL-ul post-Convenţie, deja masa critică e obţinută în partid, cel puţin în conducerea partidului, pentru ca atunci când explodează petarde din acestea, cu suspiciuni de corupţie, conflict de interese, să nu mai existe niciun fel de convenienţe", a afirmat ministrul de externe.

Întrebat ce este de făcut în cazul Banias, ministrul Teodor Baconschi a spus că acesta a mai fost acuzat de corupţie şi în urmă cu câteva luni, iar acuzaţiile au fost ulterior retrase. "Domnul Banias a mai fost acuzat acum vreo câteva luni de tot felul de poveşti de corupţie, după care acuzaţiile au fost retrase", a arătat ministrul de externe.

El a subliniat că PDL trebuie să-i elimine pe acei membri care au fost acuzaţi de corupţie, deoarece acest lucru are efect în rândul electoratului. "Vreau să spun încă o dată - partidele, partidul meu, trebuie să-şi facă anticorpi pentru a scoate din sânul lor orice element de corupţie, pentru că asta exasperează, te trage în jos electoral", a menţionat ministrul de externe.

El a adăugat însă că justiţia trebuie lastă să-şi urmeze cursul în aceste cazuri. "Şi în această privinţă, normal e să laşi justiţia să-şi urmeze cursul", a afirmat ministrul Teodor Baconschi.

Întrebat dacă PDL va aplica în cazul Banias clauza propusă de Monica Macovei, ministrul de externe a arătat că autosuspendarea este necesară. Întrebat dacă partidul va lua decizia suspendării în cazul în care nu are loc autosuspendarea, ministrul Teodor Baconschi a explicat că aceasta se poate produce printr-o "bună înţelegere a părţilor".

La insistenţele reporterului, care a vrut să ştie ce se întâmplă dacă nu există bună înţelere, ministrul de externe a afirmat că rămâne de văzut ce formă ia codul etic la care se lucrează în prezent în PDL. "N -aş vrea să ne substituim justiţiei, să anticipăm. Voi fi un apărător al prezumţiei de nevinovăţie, pentru că ţara asta a trecut şi prin procese politice sau prin stalinism", a declarat Baconschi.

Întrebat cum se face analiza în PDL în cazuri precum cel al senatorului Banias, ministrul de externe a apreciat că toate situaţiile trebuie analizate în Comisia de etică statut şi litigii.

Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat că " nu are schelete în dulap, nu are ce să ascundă", însă a recunoscut că unii colegi din PDL se află în această situaţie. "Sunt câteva cazuri deja cunoscute, care au tras partidul în jos şi sunt de acord cu autosuspendarea Nu l-aş exclude din partid pe oricine care e încă în faza de cercetare (...)", a apreciat ministrul de externe.

El a reafirmat că în cazul senatorului Mircea Banias a existat şi în urmă cu câteva luni o acuzaţie penală, dar aceasta a fost retrasă după ce nu s-au găsit dovezi. Ministrul Teodor Baconschi a subliniat însă că senatorul Banias trebuie să plece din partid, dacă DNA îşi menţine "probatoriul solid".
Categorie articol: 

Comentarii