Mergi la conţinutul principal

Nastasiu spune că Udrea, Stolojan şi Voiculescu erau vizaţi în dosarul de spionaj energetic


Fostul procuror Ciprian Nastasiu, sancţionat din cauza dosarului Omar Hayssam, a declarat că ancheta, înainte de a fi revocat, implicarea unor politicieni precum Theodor Stolojan, Elena Udrea, Dan Voiculescu în dosarul spionajului energentic, în care i-a interceptat timp de o lună.
Fostul procuror a făcut, luni, o conferinţă de presă despre cartea scriitorului româno-american Victor Gaetan, care ar urma să apară sub titlul "Prădarea României" şi care conţine mărturia sa din perioada Omar Hayssam, dar şi despre dosarele pe care le avea în lucru înainte de a fi revocat.
Astfel, Nastasiu a afirmat că, pe 2 iulie 2008, cu o zi înainte să fie revocat, el ceruse prelungirea autorizaţiei de interceptare pentru mai multe persoane din dosarul spionajului energetic. Numele acestora erau şi ale unor apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu. "Era pe subminarea economiei naţionale, era pe alt subiect. Pentru că, la data de 2 iulie, am făcut cererea de prelungire a monitorizării la Curtea Supremă de Justiţie şi am aflat în 3 iulie că am fost revocat, scurt! Deci, ce să mai, s-a terminat. Exista o autorizaţie de monitorizare a acestei grupări, nu pe mandat - pe autorizaţie de interceptare emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deci erau şi mogulii, era Dan Voiculescu, era Bogdan Chireac, Elena Udrea, Stolojan, Cocoş, Verestoy Attila, deci erau. De pe autorizaţii judecătoreşti 30 plus încă 30, eu am prins prelungirea, deci mi s-a emis prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului. Eu şi colegul meu din dosar, domnul Cristescu", a afirmat Nastasiu, subliniind că procurorul Doru Cristescu este acum "un tânăr pensionar".
Nastasiu a mai declarat, în aceeaşi conferinţă, că s-a început monitorizarea politicienilor respectivi pentru că "erau suspecţi de anumite infracţiuni".
Fostul procuror a afirmat că i-a cerut preşedintelui Băsescu să aibă o întâlnire, pentru a-i povesti că oamenii care îi erau în preajmă apar în ancheta DICOOT. Preşedintele l-a refuzat, susţine Nastasiu, care a precizat că a avut cu şeful statului o conversaţie telefonică scurtă. În timpul convorbirii, Traian Băsescu i-a spus fostului procuror că nu mai vrea să se vadă cu nimeni din Ministerul public, până nu sunt lămurite lucrurile, adică, spune el "implicarea Administraţiei Prezidenţiale".
În cartea sa apar mai multe detalii despre solicitarea făcută preşedintelui."În data de 3 iunie, Înalta Curte a autorizat interceptarea comunicaţiilor, inclusiv a telefoanelor, transmisiilor fax, SMS-urilor şi e-mailurilor acestor persoane, precum şi monitorizarea audio-video al cercului relaţional al lui Vitaly Maschitskiy, Vasin Beniatov şi Valeri Krasnov", se precizează în carte, în care Nastasiu declară că nu a primit de la SRI niciun transcript al convorbirilor purtate de Stolojan, Udrea şi Dan Voiculescu în luna în care aceştia au fost interceptaţi, repectiv 3 iunie - 3 iulie 2008. "Ancheta privindu-i pe politicieni trebuia să le permită procurororilor să vadă care sunt relaţiile dintre aceştia şi directorii grupului Marco", a mai dezvăluit fostul procuror, care a precizat că urmărirea penală a început doar în cazul lui Vadim Benyatov. "Cu probele pe care le strângea, urma să trimitem cazul în instanţă sau să ajungem la concluzia că nu existau motive pentru o anchetă penală împotriva lui Theodosr Stolojan, a Elenei Udrea sau a celorlalţi", a afirmat Nastasiu în care, luni el precizând că procurorii DIICOT continuă în acest caz.
"Întotdeauna în România, din 90 până în prezent a fost această presiune extraordinară care se face asupra anchetatorilor, în special în cazurile deosebite - cazuri de siguranţă naţională sau cazuri care atacă sau privesc grupuri de interese criminalitatea...", a afirmat Nastasiu, care a acuzat-o pe Laura Kovesi, procurorul general, că i-a împiedicat activitatea.
Fostul procuror Ciprian Nastasiu a declarat, luni, în timpul lansării cărţii a cărui coautor este, că, potrivit unor surse irakiene şi americane, Guvernul a alocat 13 sau 14 milioane de dolari pentru soluţionarea crizei osticilor din irak, însă doar 9 milioane au ajuns la răpitori. Nastasiu a precizat că sunt vehiculate mai multe sume, putând fi vorba chiar de o sumă mai mare, de 14 milioane de euro. El a precizat că singurii care pot clarifica acest lucru sunt membrii celulei de criză sau declasificarea documentelor româneşti în cazul răpirii jurnaliştilor în Irak. "Eu nu am avut acces la aceste documente, de la bun început mi-a fost refuzat accesul la partea clasificată a activităţii celulei de criză", notează Nastasiu în cartea "Prădarea României".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro