Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nabucco se va face doar dacă UE doreşte asta cu adevărat

"Aceste proiecte (South Stream şi Nabucco) necesită câteva întrebări. Una dintre ele ar fi dacă România şi Uniunea Europeană au posibilitatea de a construi un gazoduct din Asia Centrală către Europa ca o alternativă nouă. Sau există vreun motiv pentru care alegi să construieşti un gazoduct având aceeaşi sursă de aprovizionare ca şi Rusia? Dacă South Stream se va construi, Rusia va monopoliza transportul de gaze. De aceea v-aş întreba cât de responsabili sunteţi pentru securitatea energetică naţională? Cum veţi explica populaţiei riscul asumat?", a declarat miercuri Viktor Iuşcenko, pentru Agenţia NewsIn.
Întrebat dacă proiectul Nabucco are şanse să fie dezvoltat, fostul preşedinte al Ucrainei a spus că acest lucru ar depinde de un singur lucru: dacă UE doreşte cu adevărat să îl facă şi când responsabilii europeni nu vor privi acest proiect ca pe ceva adiţional. În ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Rusia, Iuşcenko a precizat că acestea ar trebui să fie "plăcute".
"Dar să nu uitaţi că, atunci când vorbeşti de politica Rusiei şi de cea a UE, inclusiv a României, acestea sunt politici foarte diferite. Vorbim de ideologii diferite, de dileme diferite. De aceea nu e uşor să dezvolţi relaţii cu Rusia. Iar scopul nostru este să integrăm politica ucraineană în valorile europene", a precizat fostul preşedinte al Ucrainei.
Nabucco reprezintă o nouă cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii în resurse de gaze naturale - Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu - cu pieţele din Europa. Conducta va face legătura între graniţa de est a Turciei şi Baumgarten, Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală, prin Bulgaria, România şi Ungaria.
Categorie articol: 

Comentarii