Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NAŢIONAL. Prognoza meteo: vreme caldă până în octombrie

Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă, încadrată în limite climatologice normale, cu excepția unor zone în care temperaturile vor fi peste mediile perioadei, iar cantitățile de precipitații se pot situa sub norme în cea mai mare parte a teritoriului, arată prognoza meteorologică, valabilă în intervalul august-octombrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) şi preluată de Agerpres.

August

Regimul termic va avea valori normale în majoritatea regiunilor, cu excepția vestului țării, unde, local, valorile termice pot fi peste mediile perioadei. Temperaturile medii se vor situa între 15 și 23 de grade Celsius, în Moldova, și până la 23 de grade Celsius, în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
Din punct de vedere pluviometric, nivelul cantităților lunare de precipitații vor înregistra, în general, o tendință de deficit, mai puțin în centru și nord, unde acesta poate fi normal. Astfel, în Dobrogea cantitățile de apă se vor încadra între 28 și 40 de litri/mp, în timp în regiunea Munteniei, normele climatologice pentru precipitații vor ajunge la 95 l/mp.

Septembrie

Valorile termice pot fi peste norme în estul, sud-estul și, local, în sudul și vestul țării, iar in rest normale. Cele mai mici valori termice medii, de 10 grade Celsius, se vor consemna în Moldova. Pe de altă parte, mediile cele mai ridicate se vor consemna în Oltenia, Muntenia și Banat (18 grade Celsius), respectiv în Dobrogea (19 grade Celsius).
De asemenea, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de normal în centrul, nordul și local în vestul țării, iar in restul zonelor acestea vor prezenta, în general, o tendință de deficit.

Octombrie

În decursul lunii octombrie 2014, meteorologii estimează valori termice peste mediile climatologice în sud-est și, local, în regiunile sudice și vestice, iar în restul teritoriului se vor încadra în normalul perioadei.
Cantitățile lunare de precipitații vor avea valori normale în est, sud-est și, local, în sud. În restul teritoriului se vor înregistra valori peste mediile climatologice.

Meteorologii precizează că nu pot fi prognozate din timp fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, fiind estimată doar distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații.
Like / Share

Comentarii