Mergi la conţinutul principal

N-ai card de sănătate, plăteşti!

Peste 3.500 de carduri de sănătate se află şi acum la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în aşteptarea posesorilor, iar alte 10.009 au fost ridicate de către medicii de familie pentru a fi înmânate asiguraţilor la prima vizită la cabinet. Cei care nu au încă "paşaportul" medical, ar face bine să se grăbească să intre în posesia lui, pentru că de la 1 mai cardurile devin obligatorii. Cei care nu reuşesc totuşi să-l ridice de la CJAS sau de la medicul de familie până la această dată, vor beneficia de serviciile medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.
Pentru judeţul Brăila, au fost tipărite 235.808 de documente medicale, din care 4.136 pentru persoane decedate. Poşta Română a returnat la CJAS 15.422 de carduri, după ce poştaşii nu i-au găsit acasă pe posesori sau aceştia au refuzat să le primească. Alte 10.009 carduri au fost ridicate de medicii de familie, aşa cum am precizat mai sus, iar aproape 2.000 de brăileni s-au prezentat la sediul Casei de Sănătate din str. Roşiori pentru a le ridica personal. Ieri, la CJAS Brăila mai erau 3.528 de carduri neridicate.
20 de persoane din municipiu şi judeţ au refuzat cardurile de sănătate din convingeri religioase. Acestea trebuie să solicite la CJAS o adeverinţă de înlocuire a "paşaportului" medical. Valabilitatea unei asemenea adeverinţe este de 3 luni. Cardurile refuzate rămân la Casă, astfel încât să poată fi predate pe loc posesorilor, în cazul în care aceştia se răzgândesc. "Cardul de sănătate nu intră în contradicţie cu nicio religie. Mai mult, este un instrument care nu conţine date medicale. Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. Cardul naţional de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul", au precizat reprezentanţii CJAS Brăila.
Aveţi grijă de acest document, întrucât retipărirea lui vă costă 15,50 de lei, adică 12,14 lei imprimarea lui şi 3,36 de lei pentru distribuire. Dacă îl pierdeţi, trebuie să faceţi un drum până la CJAS, unde veţi depune o cerere-tip, o copie de pe buletinul sau cartea de identitate şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale. În maximum 30 de zile, veţi primi un nou card. În această perioadă, puteţi beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a "paşaportului" medical.

Spitalele brăilene şi-au achiziţionat cititoare de carduri

În perioada 16 - 30 aprilie, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică desfăşoară un amplu control în spitalele din municipiu şi judeţ, la comanda Ministerului Sănătăţii. Aceştia verifică dacă unităţile spitaliceşti şi-au achiziţionat cititoare pentru cardurile de sănătate.
Până în prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila are 108 cititoare. Acestea urmează să fie verificate şi instalate în Unitatea de Primiri Urgenţe, în toate secţiile şi compartimentele din pavilioanele spitalului, spitalizare de zi, serviciile de internări şi cabinetele din Ambulatoriul Integrat al unităţii. La Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" există 15 astfel de aparate, care se verificau la momentul controlului inspectorilor DSP, urmând să fie instalate.
Şi Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila şi-a achiziţionat un număr de 18 cititoare de carduri. Acestea urmează să fie verificate şi instalate în unitatea spitalicească. Spitalul Orăşenesc Făurei a intrat în posesia a şapte aparate, din care unul este deja verificat şi instalat la secţia de medicină internă.
Toate cititoarele se află în garanţie pe o perioadă de 24 de luni şi sunt acreditate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Inspectorii DSP se pregătesc pentru un nou control în spitalele brăilene. De data aceasta, vor verifica funcţionalitatea cititoarelor de carduri. În plus, şi personalul trebuie să demonstreze inspectorilor că ştie să utilizeze aparatele pentru citirea cardurilor naţionale de sănătate.
De precizat că toţi medicii de familie din municipiu şi judeţ deţin cititoare de carduri funcţionale, potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Brăila, Ionela Fecioru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro