Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Năstase: Vizita în SUA e o veste bună pentru România, dar formatul ei e specific de prim-ministru

"Vizita fulger a lui Traian Băsescu în SUA s-a încheiat. Eu cred că, după un astfel de moment, nu trebuie să rămână nici osanale, nici huiduieli, ci doar imaginea clară a ceea ce s-a întamplat în aceste zile. (...) Pentru România, orice astfel de întâlnire este o veste bună! Este o ieşire din izolare şi o confirmare a unei legături de care avem nevoie, şi pe care contăm foarte mult în viitor", scrie Năstase pe blog, felicitându-i pe cei care au făcut posibilă această vizită, "o echipă tânără şi profesionistă" din MAE şi din zona serviciilor.
Fostul premier spune însă că, din păcate, după trei ani de administraţie Obama şi şapte ani de administraţie Băsescu "tot ceea ce am putut obţine a fost, oficial, o vizită de lucru cu vicepreşedintele, la care s-a anexat o întâlnire improvizată cu preşedintele Obama, întâlnire de la care au rămas doar pozele".
Năstase explică faptul că, din punct de vedere protocolar, formatul a fost specific "unei vizite de prim ministru", iar vizita de lucru, în ierarhia diplomatică, "este cea mai puţin importantă". "Alte state, la fel de importante ca şi România în relaţiile bilaterale cu SUA, precum Polonia, au primit mult mai mult. Comparaţi, vă rog, agendele convenite", continuă social-democratul.
El acuză şi durata vizitei şi aria de contacte avute de delegaţia română cu partea americană, notând că toate întâlnirile au fost concentrate pe durata a 24 de ore, iar întâlnirile bilaterale au vizat aproape exclusive problema scutului antirachetă. "Salut declaraţia privind Parteneriatul Stategic pentru secolul XXI, care nu trebuie minimalizată doar pentru că s-a ratat restul", susţine fostul premier.
Adrian Năstse consideră încă că există alte câteva probleme care ar fi putut avea o evoluţie în plus, precum problema relaţiilor economice şi a mediului de afaceri, în condiţiile în care "axa Bucureşti-Londra-Washington nu prea funcţionează în domeniul economic".
O altă problemă ce ar fi trebuit atinsă este cea a vizelor, Năstase notând că este bine că Barack Obama şi-a asumat în Congres modificarea legislaţiei în acest domeniu, dar "în timp ce noi obţinem declaraţii de intenţie, alţii au obţinut decizia".
"Până la urmă, cu cât ne mulţumim depinde de noi! Dacă toate eforturile diplomatice ale unui stat se concentrează asupra obţinerii unei acţiuni de PR, atunci nu poţi fi luat în serios pe termen lung. Sigur că Traian Băsescu se poate lăuda cu poza cu merele din Biroul Oval", conchide Năstase
Categorie articol: 

Comentarii