Mergi la conţinutul principal

Muzeul Brailei a implinit 126 de ani

Cu prilejul sarbatoririi a 126 de ani de la infiintarea, prin decret regal, a muzeului si bibliotecii la Braila, Muzeul Brailei a organizat un indedit vernisaj si lansarea celui de-al doilea volum, editie anastatica, a "Analelor Brailei".
Pe simezele Muzeului au fost expuse citeva exemplare din ziarul "Resboiul", tiparit in 1877. In numerele oferite publicului se poate remarca acuratetea cu care sint reflectate evenimentele, cu care e tratat adversarul, felul decent in care se tratau evenimente politice si sociale, model care seamana ca doua picaturi de apa cu ce se intimpla astazi, a spus directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea. Vernisajul a urmarit sa evidentieze momentul proclamarii independentei de stat a Romaniei, in care Braila a jucat un rol foarte important, de la care au trecut 130 de ani. "Putine sint popoarele care privesc cu atita indiferenta, ca sa nu spun mai mult, catre elementele esentiale din viata lor, cum ar fi momentul cistigarii independentei de stat a Romaniei. E momentul in care noi, romanii, am capatat egala indreptatire de a vorbi in Europa, ca urmare a unui act politic si apoi militar major. M-am oprit asupra momentului dobindirii independentei pentru ca Braila a jucat atunci un rol exceptional. De aceea am considerat ca pentru momentul nostru de sarbatoare sa prezentam o marturie exceptionala. Citeva ziare exceptionale, achizitionate in ultima saptamina, care reflecta razboiul", a spus dr. Ionel Cindea.
Cu aceeasi ocazie, s-a lansat al doilea volum al "Analelor Brailei", editie anastatica, un proiect cultural asumat de Muzeul Brailei imediat dupa 1989. Volumul I al "Analelor Brailei" care cuprinde editiile din anii 1929 si 1930 s-a lansat in 2006. Volumul II cuprinde publicatiile aparute in anii 1931 - 1933, iar gata de tipar este si volumul III, care cuprinde publicatiile editate intre anii 1934 - 1940. "Analele Brailei" au aparut prima data in 1929 pentru a sarbatori 100 de ani de la eliberarea Brailei de sub dominatia turceasca. Muzeul Brailei nu numai ca a retiparit "Analele Brailei", dar a si continuat traditia editarii acestor publicatii pentru continuarea proiectului cultural inceput de Gh. T. Marinescu in 1929. Pentru acelasi motiv, dr. Ionel Candea doreste sa se infiinteze la Braila un Institut al Dunarii, ideea care a apartinut tot lui Gh. T. Marinescu.
Plecind de la faptul ca pe 23 august 1881 s-au infiintat biblioteca si muzeul la Braila, Candea a trecut in revista semnificatia zilei de 23 august pentru istoria romanilor, zi in care s-au petrecut evenimente benefice sau fatidice. Pe 23 august 1939 s-a semnat pactul Ribbentrop - Molotow, cu anexele sale secrete contestate de sovietici pina in anii '60, cind au fost publicate in Romania gratie unei teze de doctorat a ambasadorului SUA la Bucuresti. In stil vechi, batalia de la Calugareni a lui Mihai Viteazu a avut loc pe 13 august, insa in stil nou ea s-a dat pe 23 august. Tot pe 23 august, insa in 1944 a avut loc lovitura de stat, insurectia, revolutia de eliberare nationala, antifascista, antiimperialista, cum a fost numita in istoriografia noastra, a mai explicat directorul Muzeului.
La eveniment a fost prezenta, alaturi de alti directori de institutii, si vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu. Ea a urat toate cele bune institutiilor infiintate in urma cu 126 de ani si a declarat ca le va fi mereu alaturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro