Mergi la conţinutul principal

A murit Anton Lungu

Anton Lungu a murit, joi, noaptea, in sectia de Reanimare a Spitalului Clinic de Urgenta "Floreasca". Potrivit informatiilor furnizate de conf. dr. Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii, cauza decesului a fost stop cardio-respirator, dar Lungu se afla in stare de coma si suferea de mai multe afectiuni.
Reamintim ca a fost internat in sectia de Reanimare a Spitalului Judetean de Urgenta Braila in seara zilei de 10 aprilie, cu hipoglicemie. Cunoscut de medici ca un vechi hipertensiv si un vechi diabetic, pacientul a fost transportat cu ambulanta la spital cu tensiunea 19 si glicemia foarte mica, 30. Cu doua saptamini inainte de acest incident, fostul primar al Brailei fusese internat in aceeasi sectie in urma unei crize de pierdere a cunostintei, cind a si cazut dupa o sedinta a Consiliului Local si a suferit o plaga la nivelul piramidei nazale. Revenit in spital cu hipoglicemie, i s-a administrat tratament complex, pentru stabilizarea diabetului si compensarea cordului, dar la o saptamina de la internare, starea de sanatate i s-a alterat; pacientul sectiei de Terapie Intensiva a inceput sa refuze hrana, motiv pentru care a fost alimentat prin perfuzii. La virsta de 75 de ani, Lungu devenise negativist si depresiv pe patul de spital, privea in gol pe fereastra rezervei in care se afla, nu il interesa nimic din ceea ce se intimpla in jurul lui si era indiferent la orice manevra medicala aplicata. In putinele discutii pe care le avea cu persoanele care l-au vizitat in spital, fostul primar al urbei se arata foarte afectat de situatia in care a ajuns Braila si de faptul ca "toata viata s-a ingrijit de soarta acestui oras, iar acum, totul se duce de ripa".
Pe 19 aprilie, la cererea familiei, Anton Lungu a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" din Bucuresti; rezultatele tomografiei computerizate efectuata in preziua transferarii au demonstrat ca pacientul suferise mai multe accidente vasculare cerebrale ischemice, iar acestea fusesera agravate pe fondul hipoglicemiei inregistrate la data internarii. La sectia de Reanimare a Spitalului "Floreasca", starea de sanatate a pacientului transferat de la Braila in coma usoara a inregistrat unele ameliorari, dar s-a mentinut in permanenta grava. Daca in unele momente parea ca realizeaza ce se intimpla in jurul lui, in cea mai mare parte a timpului era absent si necomunicativ. Medicii Spitalului "Floreasca" sustin ca, pe toata durata spitalizarii, Anton Lungu a suferit mult, s-a chinuit si a fost in coma pina joi seara, cind a decedat.
Dupa cum am aflat de la Mihai Danut, consilier municipal PRM, trupul neinsufletit al fostului primar al Brailei va fi depus la Catedrala din Bariera Calarasilor, iar inmormintarea va avea loc duminica, in jurul orei 14.00. "Va fi depus la Catedrala, pentru ca, pina la urma, este opera lui", a precizat Mihai Danut.

"Orice partid ar fi fost onorat sa-l aiba in rindurile sale pe Anton Lungu"

Anton Lungu s-a nascut la 12 noiembrie 1931, in comuna Robeasca -Mosesti, din judetul Buzau. El a absolvit Facultatea de Istorie, iar din anul 1960 a fost membru PCR, detinind diferite functii politice si administrative, printre care aceea de presedinte al Consiliului Popular Judetean si prim-secretar PCR. Evenimentele din Decembrie '89 l-au gasit prim-secretar PCR. In acele vremuri, Anton Lungu a fost la un pas de a fi linsat de catre revolutionari, fiind inchis pentru citeva luni, dupa care a revenit in forta in viata publica si a infiintat, alaturi de alti apropiati, filiala locala a Partidului Socialist al Muncii. In anul 1994, Anton Lungu a fost ales primar al municipiului, in anul 1996, a fost reales in aceasta functie, si in calitate de membru PDSR, a mai cistigat un mandat, in 2000, iar in anul 2004, inaintea alegerilor locale, a parasit PSD-ul, dupa ce, in urma unor controverse aprige, organizatia si-a desemnat un alt candidat. Presedintele PSD Braila, Viorel Balcan, i-a oferit in schimb lui Anton Lungu posibilitatea sa-si aleaga orice post doreste, pornind de la candidatura la Senat sau Camera Deputatilor, prefect si pina la consilier judetean sau viceprimar. El insa a refuzat categoric orice alta candidatura sau numire si a decis sa plece din partid. Lungu a fost curtat de mai multe formatiuni politice, pentru a-l atrage in rindurile lor, in ideea ca acesta va aduce mai multe voturi, la alegeri. Dupa mai multe negocieri, Anton Lungu a trecut la PUR, in numele caruia a candidat din nou. Liderul PUR Gheorghe Chiru marca, la acel moment, victoria PUR in a-l cuceri pe fostul primar: "De ce sa nu recunoastem, intrarea domnului Lungu in PUR avantajeaza filiala noastra. Ca si candidat al nostru la Primarie, el poate sa-si puna in valoare experienta de 15 ani, in administratie. Vom avea cu totii de invatat de la el".
Cea de a patra candidatura a lui Lungu a fost insa un esec, el fiind infrint, la mare distanta de primii clasati. El a fost totusi ales ca si consilier municipal, calitate in care a activat pina in luna aprilie, cind a avut loc un incident nefericit, chiar la plecarea de la o sedinta CLM. Consilierul municipal PRM Mihai Danut, un apropiat al lui Anton Lungu, ne declara, la acel moment: "Imi pare nespus de rau ca s-au intimplat aceste lucruri, poate ca ar fi trebuit la un moment dat sa puna punct carierei sale si sa se odihneasca mai mult, dar asta a fost starea de spirit cu care Lungu a tratat, in general, activitatea sa, si-a neglijat familia, pentru a se ocupa de orasul sau pe care l-a iubit, desi nu este nascut si crescut la Braila".

"Anton Lungu este un simbol pentru istoria ultimilor 30 de ani ai Brailei"

Decesul fostului primar a provocat reactii in mediul politic si administrativ local. Primarul municipiului, Constantin Cibu, a transmis intr-un comunicat : "Pe aceasta cale, aducem un pios omagiu celui care si-a dedicat intreaga viata Brailei, in calitate de primar, oferindu-si cu generozitate viata pentru binele si propasirea orasului, cu ale carui idealuri s-a identificat pina in ultimele clipe ale vietii".
Si senatorul PSD Aurel Simionescu i-a adus un omagiu celui care i-a fost sef, pe linie politica, ani de zile: "Este greu de vorbit despre un om, dupa ce acesta a disparut dintre noi. Eu l-am cunsocut pe Anton Lungu, ca om, in doua ipostaze. In primul rind, Anton Lungu-omul a insemnat pentru mine un sef intransigent, care a fost tot timpul nemultumit, si asta ne facea si pe noi, subalternii sai, sa fim nemultumiti, sa incercam sa facem mai mult, chiar daca uneori aveam impresia ca nu se poate face mai mult. In al doilea rind, a fost un om care a tinut extraordinar de mult la judetul si, mai apoi, in calitate de primar, la municipiul Braila, si care, fata de duritatea pe care o afisa in mod obisnuit, avea o mare aplecare catre oameni, catre problemele lor, si incerca sa-i ajute. Pierderea lui inseamna foarte mult pentru Braila".
In ceea ce-l priveste, consilierul PRM Danut Mihai este convins ca Anton Lungu a fost si va fi un simbol al Brailei: "Din punctul meu de vedere, a fost un om remarcabil, care si-a sacrificat familia, spre binele comunitatii. A fost devotat Brailei si nu s-a gindit decit cum sa faca spre binele orasului - indiferent de ceea ce se spunea si se credea despre el. Este omul de care se leaga dezvoltarea zonei Calarasi, constructia fintinilor de pe Esplanada, repararea teatrului. A facut Stadionul Municipal, Sala Polivalenta si bazinul de inot. Dupa '89, s-a infipt cu inversunare, as zice, in viata acestui oras. Din cauza lui se facea legatura "Braila- oras rosu", si unii considerau ca din acest motiv nu se dezvolta economic, dar abia dupa ce nu a mai fost primar ne-am dat seama ca poate nu din aceasta parte venea raul. Indiferent ce cred unii sau altii, Anton Lungu este un simbol pentru istoria ultimilor 30 de ani ai Brailei, iar in fata lui trebuie sa ne aplecam capul cu clementa si bunavointa. As dori ca toti cei care vor veni dupa el, la conducerea Brailei, sa dea dovada de aceeasi patima, putere de munca si tenacitate, in interesul comunitatii".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro