Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Murgoci Debate Society

Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" a găzduit, săptămâna aceasta, marea finală a manifestării "Murgoci Debate Society". Proiectul a fost iniţiat de două eleve ale liceului, Ana-Maria Berdant şi Florentina Miron, îndrumător fiind profesorul de limba română Daniel Kiţu.
La începutul lunii mai a fost organizat un training de iniţiere în arta de a dezbate, susţinut de Ilinca Toderean, trainer ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică). În urma acestei întâlniri, tinerii au fost familiarizaţi cu formatul de dezbatere World Schools, care prevede trei vorbitori de fiecare echipă, cu doar două echipe într-o dezbatere (Guvern şi Opoziţie).
"Proiectul a fost iniţiat pentru a le oferi elevilor oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile oratorice, lingvistice. ARDOR a fost alături de noi, prin traininguri, concursuri de dezbateri încă de anul trecut, când am avut două echipaje participante la două competiţii. Astfel, ne-am gândit că toată lumea ar trebui să aibă acces la acest procedeu de a te exprima non-violent, organizat, dată fiind deschiderea şi răspândirea la nivel mondial a debate-ului în general. Desigur, ne-am aşteptat la o deschidere puternică din partea elevilor, precum şi din partea ARDOR, iar doleanţele noastre s-au transpus şi în realitate când am primit finanţarea din partea Asociaţiei de Părinţi a Colegiului. Au urmat şedinţe, care s-au sondat cu un campionat de dezbateri, în cadrul căruia toţi membrii şi-au etalat noile abilităţi dobândite", a spus Florentina Miron.
Şedinţele s-au desfăşurat săptămânal, s-au jucat meciuri pe diverse teme, având o moţiune de dezbatere. În urma acestor şedinţe, s-a organizat concursul "Everything is Debate", unde echipa formată din elevele Răducu Elena, Chiţuleasă Lavinia şi Florea Roxana a primit locul întâi. După cele două meciuri jucate, a urmat festivitatea de premiere, unde organizatorii au înmânat premiile şi diplomele de participare.
"Când am depus proiectul în cadrul concursului organizat de Asociaţia de Părinţi, nu ne aşteptam să aibă un impact atât de mare, să dorească atât de multă lume să participe. Atât eu, cât şi colega mea, Florentina, considerăm că societatea contemporană are nevoie de voci puternice, care să se afirme şi să schimbe mersul lucrurilor. Asta ne propuneam noi la demararea proiectului, formarea unor voci, a unor elevi care să-şi dezvolte capacităţile retorice, spiritul de competivitate, autocontrolul şi logica - valori esenţiale pentru un viitor adult al societăţii de astăzi. Încet, încet, emoţiile s-au stins şi în echipele proaspăt formate au început să se afirme, pe rând, fiecare din cei 18 elevi participanţi şi la trainingul din 7-8 mai. Ne dorim ca proiectul să aibă continuitate şi la începutul anului următor, să ne revedem cu forţe proaspete, gata să dezbatem, în cadrul Clubului recent format - Murgoci Debate Society", a completat Ana-Maria Berdant.
Proiectul va continua şi anul viitor, într-un format nou, extins. Participanţii plănuiesc să participe la concursurile organizate de ARDOR, dar şi la competiţiile dintre licee.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii