Mergi la conţinutul principal

Municipiului Brăila i-au fost retrase fondurile guvernamentale alocate reabilitării termice a blocurilor


Primarul Aurel Simionescu ne-a confirmat ieri informaţia, explicând că s-a întârziat cu procedura legală de licitaţie şi de aceea, nu se mai pune problema să poată începe lucrările propriu-zise până la finele acestui an. Edilul-şef a precizat că, în opinia sa, era normal să fie luate sumele respective şi să fie redirecţionate, pe ultima sută de metri, către alte localităţi, unde lucrările au început deja şi ar fi nevoie de bani. Simionescu susţine că la anul, municipiul va primi din nou fonduri pentru programul de reabilitare termică şi nu va fi aplicată niciun fel de penalizare pentru că nu s-au cheltuit sumele alocate anul acesta, nefiind vina autorităţilor că lucrurile nu au mers mai rapid: "La Brăila, noi am demarat procedura respectivă, care este destul de complicată, licitaţia pentru proiectare însă nu s-a putut desfăşura în condiţii corespunzătoare în luna august, pentru că a venit o singură firmă şi a cerut foarte mulţi bani. Am reluat licitaţia, acum s-a adjudecat, probabil că undeva la sfârşitul acestui an vom avea proiectul, în totalitatea lui realizat şi de aceea suma care era alocată pentru anul acesta în municipiu, în programul de reabilitare termică a fost, să spunem, reportată, pentru că efectiv, în noiembrie şi decembrie nu ne putem apuca de reabilitarea construcţiilor, mai ales că este vorba de blocuri".
Locatarii blocurilor vizate sunt însă nemulţumiţi că iarna 2009-2010 îi prinde în imobile care nu au fost reabilitate termic. Ei spun că aşteaptă de ani de zile acest tip de reabilitare, dar au tot fost duşi cu vorba de Primărie, încă de prin 2004, de pe vremea când şef al municipiului era Constatin Cibu. "Documentaţia noi am făcut-o de ani de zile, a zăcut vreo doi ani înainte de primarul actual şi acum, cu noul primar, este tot la murat, pe motive puerile. Ba că nu găsesc firma care să facă auditul energetic, ba că n-au bani, ba că nu ştiu ce, nu ştiu cum, şi ne tot amână. În tot acest timp, noi avem de pierdut deoarece dacă blocul era reabilitat, cheltuielile la întreţinere ar fi scăzut substanţial. Şi în blocul nostru mare parte dintre locatari sunt pensionari, oameni pentru care fiecare leu contează", ne-a spus Traian Ercuţă, un locatar.
Dat fiind că au senzaţia că va dura mult şi bine până să înceapă lucrările propriu-zise la reabilitarea termică a blocului în care locuiesc, unii dintre proprietarii apartamentelor, care se apucaseră să strângă sumele ce le reveneau drept cotă-parte din cheltuieli, au decis să nu mai dea banii. "În momentul de faţă, în permanenţă ni se cer bani. De ce se adună bani? Ca să fie blocaţi până la anul sau peste doi ani? Eu cred că se tărăgănează lucrurile. Vă daţi seama, dacă nici problema proiectului încă nu e stabilită... Nu mă aştept să se întâmple prea curând reabilitarea asta. Să schimbe ferestre, uşile, când, că de-acum trebuie să ne dea căldură, nu?", ne-a declarat Ştefan Stângaciu, un alt locatar. "Noi am zis «domnule, facem reabilitarea!», dar nu se mişcă nimic şi dacă au văzut oamenii că nu se ştie absolut nimic, nici n-au mai dat bani şi au zis «prefer să-mi păstrez banii sau să fac un împrumut la pensionari, undeva, şi când o fi şi o fi să se facă lucrarea, vă dau şi banii»", ne-a declarat Florentina Ichim, proprietara unui alt apartament.
Amintim că, iniţial, au fost selectate pentru programul de reabilitare a blocurilor prin program guvenamental unsprezece asociaţii de proprietari din municipiu, cuprinzând 250 de apartamente, însă ulterior, numai şase au îndeplinit toate condiţiile impuse. Edilul-şef anunţa, în vară, că Primăria are suma necesară pregatită, iar când totul va fi gata, vor fi alocate şi fondurile aferente de la Guvern. Potrivit OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, reabilitarea termică se poate face în condiţii foarte avantajoase pentru proprietarii apartamentelor. Mai concret, din valoarea totală a proiectului, doar 20% din costuri sunt suportate de asociaţia de proprietari, restul fiind acoperit de bugetul de stat şi cel local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro