Mergi la conţinutul principal

Municipalitatea va amplasa o statuie în faţa Bazinului Olimpic de Înot

* este vorba despre sculptura ”Valurile Dunării”, realizată de Florin Strejac în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală ”Nicăpetre” Ediţia a III-a, 2018 * lucrarea va fi expusă pe Aleea Parcului, în faţa Bazinului Olimpic de Înot şi va fi iluminată pe timp de noapte * consilierul municipal PNL Cătălin Canciu a criticat preţul prea mare al soclului pe care va fi amplasată statuia, iar edilul-şef, Marian Dragomir, a promis că va face verificări în acest sens

 

Zona din faţa Bazinului Olimpic de Înot din apropierea Parcului Monument din Brăila va fi înfrumuseţată cu o statuie realizată în cadrul Simpozionului Naţional de Sculptură Monumentală ”Nicăpetre”. Consilierii municipali au aprobat, în cadrul şedinţei ordinare de la finele lunii martie, un proiect privind amplasarea statuii ”Valurile Dunării” şi a platformei de expunere, pe Strada Aleea Parcului, în faţa Bazinului Olimpic de Înot.

După cum reiese din raportul de specialitate al proiectului, lucrarea a fost realizată de sculptorul Florin Strejac, în cadrul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală ”Nicăpetre” Ediţia a III-a. Aşa cum se ştie, simpozionul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Brăila şi s-a desfăşurat la Colegiul Tehnic ”C. D. Neniţescu”, în perioada 6 august - 15 septembrie 2018. Ulterior, lucrarea a fost preluată de la CJ Brăila şi dată în administrarea Municipiului prin CLM, printr-o hotărâre aprobată în octombrie 2020. Dimensiunea statuii este 150/200/90 cm şi are o valoare de inventar de 285.768 lei.

”Lucrarea (...) din punct de vedere compoziţional, se înscrie în spaţiu pe două registre: baza, un bloc paralelipipedic dreptunghic, masiv, iar pe aceasta este expusă lucarea propriu-zisă, care formează un al doilea registru, o orizontală vălurită din care se ridică o volută circulară ce sugerează într-un mod stilizat valurile înspumate ale Dunării”, se precizează în cadrul raportului de specialitate.

Aceeaşi sursă informează că sculptura este realizată din marmură de Ruşchiţa de o singură nuanţă. De altfel, atât soclul cât şi lucrarea propriu-zisă se vor monta pe o platformă din beton armat, placată cu marmură, cu dimensiunile în plan de 2,00 m x 2,00 m şi înălţimea de 30 cm. Tot în cadrul proiectului se specifică şi că, deşi zona dispune de iluminare stradală, se vor folosi corpuri de iluminat suplimentare, încastrate în baza soclului sculpturii, dar şi proiectoare pentru a accentua valoarea artistică a lucrării şi pentru a o integra în peisajul urban.

 

Critici din partea PNL: soclu mult prea scump

În cadrul şedinţei, consilierul PNL Brăila Cătălin Canciu a dorit să întrebe dacă municipalitatea are drepturi de autor asupra denumirii ”Valurile Dunării” având în vedere că există un vals cu această denumire, precum şi o producţie cinematografică. Consilierul a mai subliniat că, din informaţiile pe care le deţine, sculptorul şi-a denumit creaţia mai simplu: "Valurile". Totodată, Canciu a explicat că în urma discuţiilor pe care le-a avut la nivelul Comisiei de specialitate din care face parte, a aflat că soculul pe care va fi amplasată sculptura costă 10.000 lei (100 milioane lei vechi) ceea ce i se pare mult prea mult.

Ce este mai interesant la această creaţie artistică, este soclul. Sau platforma de beton, placată cu marmură de Ruşchiţa. Are o suprafaţă de 4 mp şi o înălţime de 30 cm. Din solicitarea pe care am avut-o la Comisie, am înţeles că acest soclu costă fix 10.000 lei. 100 milioane lei vechi! În condiţiile în care se consumă 1,2 m de beton, oţelul aferent şi se plachează cu 6,4 m de marmură de Ruşchiţa. Întrebarea mea este: acest soclu are şi forţe ascunse? Duce la levitaţia statuii de costă atât de mult?!”, a declarat Canciu, ironic.

Primarul Marian Dragomir i-a reamintit consilierului că Simpozionul Naţional de Sculptură Monumentală ”Nicăpetre” vine la iniţiativa colegului său de partid, consilierul judeţean, Marian Căpăţână, cu sprijinul CJ Brăila. Edilul-şef a precizat că nu există drepturi de autor pentru expresia ”Valurile Dunării”, dar l-a avertizat pe consilier că deşi ”cuvintele sunt libere” şi că poate folosi ”noţiunea de val” este important ”să nu ne ia valul şi să rămânem duşi de val”. Cât despre preţul soclului, Dragomir a promis că se va interesa şi dacă nu există o justificare clară pentru preţul propus, va solicita reducerea acestuia.

”Referitor la soclu, o să am o verificare şi eu. O să îi rog pe cei de la Direcţia Tehnică şi apoi o să vă transmitem un răspuns detaliat privind suma. Dacă cumva este o sumă mult prea mare şi intervenţia dumneavoastră se justifică, atunci cu siguranţă lucrurile nu vor rămâne aşa. Dacă, în schimb, marmura de un anume fel are un anumit preţ, atunci cu siguranţă va exista şi o cerere de ofertă de la producătorul respectiv. Nu vreau să mă pronunţ acum vizavi de sumă. Dacă este mare, va fi redusă. Dacă este conform prevederilor legale şi preţurilor pentru acel material, atunci va trebui să îl punem în practică, având în vedere grosimea pe care trebuie să o aibă soclul, avizele care trebuiesc obţinute etc.”, a declarat Dragomir.

Ulterior, proiectul a fost aprobat în unanimitate. În cadrul documentaţiei aprobate de consilieri există şi un fotomontaj care prezintă modul în care va arăta statuia în spaţiul respectiv, atât ziua, cât şi noaptea, iluminată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro