Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Munca in conditii speciale nu influenteaza cuantumul pensiei

Incepind de luna trecuta, asiguratii care realizeaza un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani In conditiile speciale de munca, prevazute de Legea nr 226/2006, pot iesi la pensie pentru limita de virsta mai repede cu 15 ani decit virsta standard de pensionare. In privinta celor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic decit cel specificat mai sus, ei vor beneficia de pensie pentru limita de virsta cu reducerea proportionala a virstelor standard de pensionare, In conditiile realizarii stagiilor totale de cotizare necesare.
Toate aceste noutati au intrat in vigoare dupa ce Parlamentul Romaniei a adoptat legea privind Incadrarea unor locuri de munca In conditii speciale si dupa ce au fost avizate societatile care Indeplinesc procedurile si criteriile de Incadrare In conditii speciale. "Din Braila au fost avizate societatile Celhart Donaris, Laminorul si Promex. Astfel, angajatii acestora pot beneficia de noile prevederi legislative, dar faptul ca au lucrat in conditii speciale nu va influenta cuantumul pensiei deoarece se va tine cont de stagiul de cotizare. Singurul avantaj este acela ca vor putea iesi mai repede la pensie de limita de virsta, cu reducerea anilor in functie de perioada muncita in aceasta categorie. Pensia celor care vor beneficia de aceasta prevedere nu va fi mai mare si asta pentru ca stagiul lor de cotizare va fi mai mic comparativ cu cei care lucreaza in conditii normale. Pentru perioada cuprinsa Intre 1 aprilie 2001 si data intrarii In vigoare a prezentei legi nu se datoreaza diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata de angajator pentru conditii speciale de munca si cea declarata de catre acesta", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
In situatia In care unitatile avizate Isi schimba denumirea sau sediul ori se reorganizeaza, inclusiv prin preluarea In totalitate sau In parte a patrimoniului de catre o alta societate, locurile de munca In care, pina la data la care au intervenit aceste modificari, s-au desfasurat activitatile Incadrate In conditii speciale de munca, ramin tot in aceasta categorie daca se regasesc si la noua societate. Controlul privind mentinerea, conform avizului, a locurilor de munca la noua societate se efectueaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii