Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muncă în folosul comunităţii pentru consum de droguri

• Mihai Daniel Manolache a fost condamnat la 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru “deţinere de droguri de risc pentru consum propriu” • el a fost, totodată, obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii • prins în flagrant de două ori, tânărul a recunoscut că, ani la rând, a fost consumator de stupefiante şi că se aproviziona cu droguri achiziţionate de la traficanţii din Galaţi şi din Bucureşti 

 

Sentinţă definitivă pentru un tânăr fără antecedente penale, consumator de etnobotanice şi de cannabis, care a încheiat cu autorităţile judiciare un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi care s-a aflat în vizorul procurorilor DIICOT.

Brăileanul Mihai Daniel Manolache, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă rezultantă de 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru “deţinere de droguri de risc pentru consum propriu”. Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii l-au obligat pe Manolache să presteze 60 de zile de muncă neremnerată în folosul comunităţii. Nu în ultimul rând, instanţa a dispus confiscarea drogurilor găsite asupra inculpatului şi a unui grinder, aflate până în acel moment la Serviciul Evidenţă Operativă din cadrul IGPR - Direcţia Cazier Judiciar.

 

“Iarbă” ascunsă în încălţăminte

Mihai Daniel  Manolache s-a apucat de etnobotanice pe vremea când acestea se vindeau la liber, la fiecare colţ de stradă. A continuat să consume stupefiante după ce a ajuns în Spania, fiind depistat mai apoi, de două ori, cu droguri asupra sa, ascunse în cele mai ciudate locuri.

După ce etnobotanicele au fost interzise prin lege (în anul 2011), tânărul a mai consumat doar sporadic astfel de substanţe, că se găseau mai greu. Între timp, a fost plecat la muncă în Spania şi acolo s-a apucat să fumeze, tot sporadic, cannabis, “iarbă” cum îi spun consumatorii de droguri. La un moment dat, a fost depistat de poliţişti.

Astfel, în ziua de 20 iulie 2014, Mihai Daniel Manolache s-a decis să facă rost de cannabis pentru consum propriu şi s-a deplasat în municipiul Galaţi, însoţit de trei prieteni. Deplasarea au făcut-o cu un BMW, condus de Adrian G. În acelaşi autoturism, în afară de şofer, se mai aflau: inculpatul, Gabriel M. şi Mihai P., ultimii doi ocupând bancheta din spate.

Manolache a cumpărat un plic de “iarbă” cu 50 lei şi l-a ascuns în încălţăminte, după care s-au întors la Brăila.

“La întoarcerea în municipiul Brăila, în zona Bariera Călăraşilor, la Catedrală, un echipaj de poliţie a oprit pentru control autoturismul inculpatului Manolache Mihai Daniel. După legitimarea ocupanţilor acestuia, poliţiştii au efectuat şi un control corporal, identificând în interiorul pantofului stâng (!) al inculpatului Manolache Mihai Daniel plicul cumpărat de acesta din municipiul Galaţi, conţinând fragmente vegetale de culoare verde (...)”, precizează procurorii DIICOT. Analizele au confirmat faptul că, în plicul ridicat de la Manolache, erau fragmente de cannabis.

Pe data de 16 octombrie 2016, brăileanul a fost depistat din nou. S-a deplasat în Bucureşti, cu trenul, însoţit de un prieten, Georgian P. După ce au făcut cumpărături într-un mall, cei doi au mers în Gara de Nord, ca să revină la Brăila. În gară, Manolache s-a decis să cumpere cannabis, ştiind că în zonă se găseau comercianţi de substanţe interzise. Traficantul de droguri - rămas până în acest moment neidentificat - i-a înmânat lui Manolache, contracost, o doză de cannabis ascunsă într-un recipient de plastic provenit de la un ou de ciocolată Kinder.

În aceeaşi zi, inculpatul s-a întors la Brăila, cu drogurile în buzunar. A doua zi, s-a întâlnit cu prietenii în Parcul Monument, luând şi drogurile cumpărate de la Bucureşti şi o foiţă de ţigară. Unul dintre amici a sosit la întâlnire cu autoturismul BMW. Procurorul de caz precizează: “Inculpatul a confecţionat în autoturism, între foile cărţii tehnice auto BMW, o jumătate de ţigară cu cannabis pe care a fumat-o, iar drogurile rămase le-a păstrat în acelaşi recipient. La scurt timp, în zonă a apărut un echipaj de poliţie, care l-a legitimat pe inculpat şi pe cei trei martori. La vederea poliţiştilor, Manolache Mihai Daniel a aruncat recipientul de plastic (Kinder - n.r.) sub autoturism, dar acesta a fost găsit de către poliţişti”. Poliţiştii patrulau în zonă, iar consumatorul de droguri s-a panicat, dându-se de gol.

Manolache a recunoscut că drogurile-i aparţin şi că erau destinate consumului propriu. Asupra inculpatului au mai fost găsite o ţigară Marlboro (care însă nu conţinea droguri) şi o râşniţă (grinder) folosită îndeosebi pentru mărunţirea “ierburilor”. Câteva fragmente vegetale au fost găsite între foile cărţii tehnice auto BMW.

La data la care a fost audiat de către procurori, Mihai Daniel Manolache a declarat că nu mai este consumator de droguri. A recunoscut însă că a consumat etnobotanice pe vremea “magazinelor de vise” şi că a fumat, sporadic, ţigări cu tutun şi “iarbă” (cannabis) când a fost plecat la muncă în Spania.
Categorie articol: 

Comentarii