Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Multe somitati din lumea sahului masculin romanesc au participat la turneele organizate in Braila"

Clubul Orizont 64 a fost fondat in urma cu 15 ani de un grup de 24 de iubitori ai sportului mintii, insa singurul care se mai regaseste in structura conducerii este Ionel Balcan, vicepresedinte al gruparii brailene, candidat maestru in sah, jucator activ, arbitru si organizator de turnee.
In palmaresul sau figureaza 18 titluri de campion judetean la seniori, insa cea de-a doua sa preocupare o reprezinta depistarea si formarea viitorilor sahisti ai Brailei.
La ceas aniversar, Ionel Balcan a rememorat citeva dintre principalele momente din activitatea clubului Orizont 64.

- CS Orizont 64 este cel mai vechi club de sah din Braila?
- Desi in cei 15 ani de activitate nu am avut un buget anual de cheltuieli, datorita colaborarii excelente cu Directia pentru Sport si chiar vreau sa le multumesc pe aceasta cale tuturor directorilor acestei institutii din perioada 1994-2008, am supravietuit. Am mai primit un sprijin substantial din partea membrilor onorifici. Cu sprijinul celor mentionati am reusit sa trecem peste anumite momente grele, inerente dupa parerea mea in activitatea oricarui club sportiv. Orizont 64 este cel mai longeviv club de sah din Braila si daca am rezistat pina acum, sper sa o facem si pe viitor.
- Care a fost perioada cea mai frumoasa pe parcursul acestor ani?
- Fara indoiala ca perioada cea mai prolifica a fost intre anii 2001 si 2008, cind in sustinerea activitatii CS Orizont 64 s-au implicat activ fostul senator Viorel Balcan, presedintele de onoare al clubului nostru si deputatul Mihai Tudose. Ambii sint jucatori legitimati, primul are categoria I, cel de-al doilea este candidat maestru, dar si sponsori. Cu sprijinul lor am organizat opt editii ale Festivalului sahului brailean si doua ale Calutului de fildes. De asemenea, cei doi au contribuit la cheltuieli de intretinere, dar si la sustinerea copiilor si juniorilor de la grupa de performanta a clubului Orizont 64.
- Ce personalitati ale sahului romanesc au venit in Braila la invitatia dumneavoastra?
- Sint foarte multe somitati din lumea sahului masculin romanesc care au onorat invitatiile noastre. L-as mentiona in primul rind pe marele maestru international Constantin Ionescu, actualul secretar general al federatiei de specialitate, apoi pe marii maestri internationali Marius Manolache, Gabriel George Grigore, Mihai Marin, campionul mondial de juniori Cristian Chirila, precum si maestrul international Andrei Cioara, director de turnee organizate de FR Sah.
- In ultimii patru ani sahul a luat o amploare mare atit la Braila cit si in tara, care ar fi explicatia?
- In primul rind as sublinia managementul foarte bun al actualei conduceri a federatiei, care s-a implicat foarte mult in sustinerea organizatorilor locali de turnee. A aparut astfel o concurenta intre organizatorii de turnee de a ridica valoarea concursurilor atit din punct de vedere al premiilor cit si ca participare a sportivilor.
Organizarea turneelor de Grand Prix pentru seniori si copii a dus, de asemenea, la ridicarea valorii sahistilor din Romania.
- Care sint proiectele pe care le va derula Orizont 64 pina la sfirsitul anului?
- In perioada 29-31 august vom organiza Campionatul judetean de sah pentru seniori, in noiembrie, pe baza unui proiect finantat de catre DSJ, va a vea loc un turneul "Pionul nazdravan", concurs rezervat copiilor de gradinita. Speram, de asemenea, sa putem organiza cel de-al doilea turneu de grand Prix pentru copiii pina in 12 ani. El se va numi "Turnul de abanos" si se va derula in perioada 30 octombrie - 2 noiembrie. Avem o agenda bogata in continuare si sper ca sa ducem la bun sfirsit tot ce ne-am propus.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii