Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MOZAIC. Szobi Cseh a pierdut lupta cu o boală chinuitoare. Celebrul actor și cascador a murit azi dimineață

Szobi Cseh a devenit cunoscut publicului românesc mai ales după ce a jucat în seria filmelor cu Mărgelatu, rol interpretat de Florin Piersic. Cei doi erau un cuplu de invidiat, foarte apreciat de publicul numeros care a savurat secvențele spectaculoase din filme precum "Trandafirul galben" (1982), "Misterele Bucureștilor" (1983), "Masca de argint" (1985), "Colierul de turcoaze" (1986).

 

Născut în 1942, Szobi Cseh a fost în anii 1967-1980 primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "București" și apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producție Cinematografică. A colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

În 1967, Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. A contribuit astfel substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986).

 

De la debutul său, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc.), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.
Like / Share

Comentarii