Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MOZAIC. Lumea filmului a mai pierdut un actor: Richard Attenborough

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, fratele mai mare al naturalistului şi prezentatorului de televiziune britanic David Attenborough, a murit duminică, la vârsta de 90 de ani, potrivit fiului acestuia, transmite Mediafax.
Una dintre cele mai mari realizări ale lui Richard Attenborough a fost filmul dedicat Mahatmei Gandhi, pentru care a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun regizor.
Însă el a devenit celebru şi prin rolurile sale, printre care se numără cel al proprietarului parcului tematic din "Jurassic Park".
Richard Samuel Attenborough s-a născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. A primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993. Tatăl său, Frederick, a fost profesor universitar, iar mama sa s-a aflat printre cei care au denunţat dictatura lui Francisco Franco şi i-au ajutat pe refugiaţii spanioli.
Richard Attenborough, care îşi dorea să fie actor încă de la vârsta de patru ani, a obţinut o bursă la Royal Academy of Dramatic Art în 1941. În acelaşi an a debutat pe scena de teatru londoneză (West End), iar, în 1942, a jucat primul său rol într-un film, “"Mai presus de toate/ In Which We Serve", de Noel Coward.
Ulterior s-a alăturat Royal Air Force (Forţele aeriene britanice), devenind pilot, iar, în 1944, a făcut voluntariat pentru o unitate de filmare care activa în Germania.
Attenborough a jucat multe roluri de oameni slabi şi neadaptaţi, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în filme precum "Brighton Rock", "Şedinţă de spiritism într-o după-amiază ploioasă/ Seance on a Wet Afternoon" şi "10 Rillington Place". Şi-a construit, de asemenea, o prestigioasă carieră în teatrul şi cinema-ul britanic.
Cel de-al cincilea film pe care l-a regizat, “"Gandhi", lansat în 1982, l-a impus în lumea personalităţilor cinematografiei britanice şi i-a adus numeroase premii, precum opt Oscaruri, printre care cel pentru cel mai bun regizor şi cel pentru cel mai bun lungmetraj (în calitate de producător). Acelaşi film i-a adus un Glob de Aur pentru cea mai bună regie şi două premii BAFTA, menționează Mediafax.
Richard Attenborough a câştigat numeroase premii pentru întreaga activitate - BAFTA (1983), BIFA (1992), cel al Chicago International Film Festival, cel al Academiei de Film Europene (Award of Merit).
Pentru multe roluri ale sale, Richard Attenborough a fost nominalizat la premii prestigioase şi a şi obţinut multe dintre acestea, printre care Globul de Aur pentru interpretările din "Doctor Dolittle" (1967) şi "Canoniera de pe Yangtze/ The Sand Pebbles" (1966).
De asemenea, era un aprig om de afaceri, activând în domeniul televiziunii şi radioului britanic, şi era implicat în multe activităţi caritabile.
În 2008, el a suferit un accident cerebral şi de atunci se deplasa în scaunul cu rotile. În ultimii ani a locuit într-un azil de bătrâni împreună cu soţia sa, actriţa Sheila Sim.
Like / Share

Comentarii