Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Motorina mai ieftina pentru agricultori

Acciza pentru motorina folosita in agricultura a fost redusa cu 65 de bani pe litru, pentru producatorii care exploateaza suprafete de teren agricol individual sau in forme de asociere, precum si pentru grupurile si organizatiile de producatori recunoscute. Decizia a fost luata printr-o hotarire aprobata in sedinta de joi a Guvernului. "In 2008, pentru motorina utilizata in agricultura, la efectuarea lucrarilor agricole mecanizate, se aplica o acciza redusa de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv de 0,27 lei/litru. Sprijinul financiar rezultat dintre acciza redusa si cea standard este de 193,654/1.000 litri, respectiv 0,65 lei/litru", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Pentru a beneficia de reducerea accizei, producatorii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care solicita motorina cu acciza redusa.
Sprijinul financiar se acorda pe baza adeverintelor pentru motorina eliberate de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Pentru obtinerea sprijinului financiar, producatorii agricoli trebuie sa intocmeasca cereri insotite de copia actului de identitate pentru persoane fizice sau copia certificatului de inmatriculare si/sau certificatul de inregistrare pentru persoane juridice si de adeverinta eliberata de APIA, care certifica suprafata exploatatiei.
Dupa primirea adeverintei, beneficiarii se prezinta la depozitele sau la statiile de distributie a motorinei si achizitioneaza motorina, in baza adeverintei in original, la pretul practicat de furnizor, mai putin diferenta de acciza. Furnizorii de motorina isi vor recupera ulterior diferenta de acciza de la autoritatea fiscala, pe baza unei confirmari primite de la directiile de agricultura si dezvoltare rurala, se arata in comunicat.
De mentionat este ca imediat dupa anuntarea intentiei de reducere a accizei pentru motorina, structurile asociative patronale si sindicale ale agricultorilor au criticat aspru zgircenia Executivului legat de cuantumul facilitatii acordate. Concret, fermierii s-au plins ca spre deosebire de omologii europeni care achizitioneaza litrul de motorina cu 0,79 euro, romanii sint obligati sa plateasca pentru acelasi litru de motorina 1,35 euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii